BEDEM NAŠE OTADŽBINE, UVEK UZ SVOJ NAROD: Promocija 177 najmlađih oficira Vojske Srbije

Ekipa "Novosti"

15. 09. 2024. u 05:00

Vi ste bedem i najčvršća stena koja je garant odvraćanja onih koji prete Srbiji. Pred nama nije lak period, a vi od danas postajete neko ko će uvek biti u prvim redovima za odbranu naše otadžbine i uvek uz svoj narod. Uvek smo se suočavali sa izazovima, sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onima najjačim u svetu koji bi retko razumeli naše potrebe, naše želje, naš ustav i našu otadžbinu. I bez obzira na sve, uspevali smo da sačuvamo mir, uspevali smo da odbranimo naše vitalne državne i nacionalne interese, ali smo uspevali i da popravimo materijalni položaj vojnika - poručio je juče na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije predsednik Srbije i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić.

БЕДЕМ НАШЕ ОТАЏБИНЕ, УВЕК УЗ СВОЈ НАРОД: Промоција 177 најмлађих официра Војске Србије

Foto: N.Skenderija

 

Na svečanosti ispred ispred Doma Narodne skupštine, kojoj su prisustvovali i članovi Vlade i diplomatski kor, kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić pročitao je ukaz predsednika o proizvođenju u čin potporučnika 154 kadeta 144. i 145. klase Vojne akademije i 23 kadeta 10. klase Medicinskog fakulteta VMA. Među njima su i tri kadeta iz Oružanih snaga BiH i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: N. Skenderija

 

Obraćajući se najmlađim oficirima, Vučić je upozorio da živimo u svetu poremećenih vrednosti:

- U svetu u kojem se nikada više o vrednostima nije pričalo, vrednosti nikada manje nije bilo. U svetu u kojem je kompromis ružna reč. U svetu u kojem svi očekuju da će da pobede, sruše i slome onog drugog. I zato se i približavamo katastrofi. U tim uslovima naša vojska mora da bude sve jača. Hvala vam na još jednom izuzetnom danu i danas ću govoriti kraće nego ikada. Ne zbog kiše, skoro i da ne pada, već zbog toga što mislim da ste mnogo toga videli, naučili, a i da nikada nije bilo manje potrebno da se govori dugo. Hoću da zahvalim vašim roditeljima, vašim porodicama, zbog toga što vas nisu čuvali za sebe, već su i vašu mladost i vaše znanje i hrabrost ponudili svojoj državi Srbiji. Jedinoj koju imamo.

Foto: Novosti

 

Najavio je i nova poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Vojske.

- Već za koji mesec ponovo ćemo povećavati plate, omogućiti da živite pristojno u svojim stanovima, da možete da obezbedite siguran život za svoje porodice. Ali, nemojte da pomislite ijednog trenutka da će vaša dužnost i vaše obaveze da budu male. Svakoga dana pitajte sebe, šta je to što bih još mogao da učinim, ili šta je to što bih još mogla da učinim, za svoju zemlju i za službu i za svoju jedinicu - poručio je Vučić.

Ceremonija je počela predajom raporta komandanta svečanog stroja pukovnika Srđana Blagojevića, intoniranjem himne "Bože pravde" i iznošenjem pukovskih zastava srpske vojske iz Prvog svetskog rata. Pozdravni govor održao je rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović.

- Kada je reč o znanju stekli ste ga da sa ponosom možete da kažete da ste profesionalni oficiri, ali profesionalno znanje se mora uvećavati. Znanje daje smelost i više od toga, znanjem se pobeđuju neprijatelji - rekao je Đorović.

Foto: N.Skenderija

 

Predsednik Vučić je uručio sablje sa posvetama najboljim kadetima Vojne akademije: prvom u rangu u vidu Kopnene vojske Lazaru Tadiću, prvoj u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Sari Nikolić, prvom u rangu u službama Nikoli Vasiću i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.

Ceremoniju su najmlađi oficiri tradicionalno završili bacanjem šapki u vazduh, a naletom aviona "mig-29" pozdravio ih je pilot kapetan prve klase Siniša Anahijev i poručio im: "Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin. Služite časno svome narodu i budite ponos svojoj otadžbini. Živela Srbija!"

Vasić: Ujedinjeni ponosom

- Došli smo iz raznih krajeva naše otadžbine, ujedinjeni ponosom koji osećamo kada se vijori naša trobojka i odzvanjaju snažni stihovi naše himne, koji opominju da je na našoj strani najsnažniji saveznik koji nas vodi i brani. Sablja je zasluga ovog stroja u kome je zajedništvo imperativ, ali i vas, prijatelja, braće, sestara i roditelja. Kraj našeg puta ka prvom oficirskom činu istovremeno znači i početak jednog novog poglavlja, od ponedeljka će stroj najmlađih potporučnika Vojske Srbije posvećeno obavljati svoje dužnosti - poručio je potporučnik Nikola Vasić u ime najboljih u klasi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje