"SRBIJA JE VAŠA KUĆA": Vučić ugostio učenike, nastavnike i predsednike opština iz Republike Srpske i Crne Gore (VIDEO)

Novosti onlajn

15. 09. 2024. u 10:42

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je primio učenike i nastavnike osnovnih škola i predsednike opština iz Republike Srpske i Crne Gore povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

СРБИЈА ЈЕ ВАША КУЋА: Вучић угостио ученике, наставнике и председнике општина из Републике Српске и Црне Горе (ВИДЕО)

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Obraćanje predsednika

Na početku obraćanja Vučić je čestitao Dan srpskog jedinstva.

- Naš narod su biseri rasuti svuda po svetu i čine naš divan srpski narod koji je kroz istoriju postojanja sazreo do državotnornog naroda - kazao je Vučić, te dodao da je naš barjak lep onoliko koliko je krvi proliveno za njegovu odbranu.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

- Naša braća i sestre na KiM zbog naše zastave ne žive u uslovima na koje su Evropljani navikli, govorim o uslovima koje su ti isti Evropljani garantovali. Naša braća na KiM se raduju sa nama i ovom prilikom im čestitam praznik, pre svih eto baš njima. Znam da će morati mnogo toga da pretrpe, ali će uvek imati nas uz njih - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da samo u sabornosti možemo savladati sve prepreke, i da ćemo kao naši preci u prošlosti mi u budućnosti koračati uzdignute glave spremni za svaki izazov. 

Potom je gostima to jeste deci i učiteljima poželo dobrodošlicu i istakao da je Republika Srbija njihova kuća.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

- Ona vas dočekuje raširenih ruku da proslavimo ono što nas čini jedinim... - kazao je Vučić, te dodao da su oni budućnost srpskog zaveta i da nikada ne treba da zaborave da su deo nečeg većeg i šireg.

- Srbija je tu uz vas kao što je bila za mnoge generacije pre vas i za one posle vas - jasan je Vučić. Potom je dodao da je danas dva veka posle Tekelije Dodik kaže da nije bosanski Srbin, već samo Srbin.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

- To isto kaže moj otac, a i ja. Samo Srbin to je više nego dovoljno - rekao je Vučić.

Vučić je poručio da nezavisnot visoko plaćamo, ali da to nije ništa naspram budućnosti i mogućnosti da naši naraštaji sami sebi pišu zakone koje sprovode.

Napomenuo je da naš barjak danas spaja sve naše pretke i oni koji u današnje vreme svajaju medalje i donose titule i dobre vesti u našu zemlju.

- Draga deco, nastavnici hvala vam što ste danas ovde. Svima vama hvala što volite Beograd i što ste uživali u Hramu i u Narodnom Muzeju i što ćete da posetite Smederevo i da naučite deo svoje srpske istorije - rekao je Vučić.

- Draga deco srećan nam svima veliki praznik, živelo jedinstvo, živela naša crveno, plavo bela trobojka, živela Srbija - kazao je predsednik.

Petra Grahovac, učenica osnovne škole iz Bileće kazala je da se na današnji dan oseća podrška i ljubav Srpske i Srbije.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

- Zahvaljujući vašoj brizi i bratskoj ljubavi prema Republici Srpskoj i Crnoj Gori mi upizanjemo Srbiju i bogatiji smo za jedno novo iskustvo koje je ispunjeno gostoprimstvom, bratstvom i sigurnošću. Danas je moj rođendan i zahvalna sam što se mogu obratiti predsedniku Srbije koje je omogućio realizovanje projekata u Srpskoj. Veliko hvala u ime svih nas iz južne Hercegovine i bratske Crne Gore - rekla je Grahovac.

Potom su deca preuzela poklone koji su bili spremljeni za njih.

Podsećamo, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Datum 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma. Praznik je ustanovljen 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUD ŠOKIRAO TENISKI SVET: Evo šta je rekao o Sinerovom doping skandalu!