"JEDINSTVO NAJVEĆA SNAGA NAŠEG NARODA" Vučićeva poruka na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Tanjug

15. 09. 2024. u 12:05

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da je istorija srpskog naroda ispisana mnogim veličanstvenim trenucima u kojima smo, uprkos svim preprekama i neslozi, uspevali da pokažemo da je jednostavno naša najveća snaga.

ЈЕДИНСТВО НАЈВЕЋА СНАГА НАШЕГ НАРОДА Вучићева порука на Дан српског јединства, слободе и националне заставе

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Vučić je istakao da današnji praznik najpre čestita Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Zaslužili su, najviše su pretrpeli i znam da će još mnogo toga morati da pretrpe. Ali uvek će imati svoju Srbiju, svoju državu i nas koji ćemo biti uz njih - poručio je Vučić na prijemu učenika i nastavnika osnovnih škola i predsednika opština Republike Srpske i Crne Gore.

Predsednik je podsetio da su Karađorđe i Miloš "roditelji" moderne Srbije.

- Veliki Jovan Ristić je rekao 'Srpski narod mora biti jedan u svojim stremljenjima da bi njegova snaga mogla da ostvori željenu slobodu'. To jedinstvo je dovelo do konačne nezavisnosti formalizovane na Berlinskom kongresu 1878 - rekao je Vučić.

Dodaje da je srpska vojska u Prvom svetskom ratu, uz iskonsku veru u jedinstvo, uspela da izvojeva veliku pobedu na Kajmakčalanu.

- Kao što smo se okupili na Mišaru i Ceru, kao što smo branili našu zemlju na Kajmakčalanu, tako i danas ostajemo snažni u veri i sa idejom da samo u sobornosti možemo ostvariti sve svoje snove i pobede. Istorija nas uči da kada smo zajedno, nema prepreka koje ne umemo i ne možemo da savladamo", rekao je Vučić. Predsednik poručuje da ovaj dan treba da nam služi kao podsetnik da naša snaga leži u jedinstvu i da ćemo kao što su naši preci u prošlosti, mi u budućnosti, koračati uzdignute glave.

On je rekao da je Srbija kuća i sve dece koja su danas došla u Beograd iz Republike Srpske i Crne Gore i da je njihov dolazak podsetnik da ma gde bili mi smo uvek braća i sestre i da je naš jezik, istorija i tradicija nešto što moramo da negujemo i čuvamo.

FOTO TANJUG/ NEMANjA JOVANOVIĆ

- Vi ste budućnost tog zaveta. Na vama je da ga nosite dalje, da budete ponosni na svoje poreklo i korene i da nikada ne zaboravite da ste deo nečeg mnogo većeg i šireg. Hvala vam što ste ovde, što nosite naše znamenje i našu istoriju u svojim srcima - rekao je Vučić i poželeo da im ovi dani u Beogradu budu ispunjeni ponosom, ljubavlju i osećajem pripadnosti.

Predsednik je naglasio i da predsednik RS Milorad Dodik s pravom kaže da nije bosanski Srbin, već samo Srbin, a da to isto kaže i njegov (Vučićev) otac, ali i on.

- Ja kao predsednik Srbije nisam ni bosanski, ni vojvođanski Srbin, samo Srbin, više nego dovoljno. Nama je Božija promisao dodelila ulogu najmnogoljudnijeg naroda u okruženju, svesni svoje uloge u vremenu i prostoru i znajući koliko smo mali u odnosu na druge velike narode i mi smo gradeći državno jedinstvo u nasledstvo ostavili prebogatu kulturnu baštinu - rekao je Vučić.

On je naglasio i da Srbija međutim mora i to više nego drugi da se posveti izgradnji čvrstog narodnog jedinstva, dodajući da niko, kao Srbi, nisu plaćali cenu svoje nesloge, koja ih je uvodila u borbe jedne protiv drugih.

- Zato smo odobrali baš ovaj dan, dan velikog trijumfa, dan srpskog vaskrsnuća nakon golgote velikog rata, za svoj praznik u kojem nema razlike među Srbima, ma gde da se oni na svetu nalaze. Nezavisnost i slobodu već vekovima skupo plaćamo - rekao je on.

BONUS VIDEO:

OVACIJE PUBLIKE: Teniseri Srbije spremni za meč Dejvis kupa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAOVU PRONAŠLA MRTVU U STANU: Prvo oglašavanje voditeljke Ane Pendić Na telu je imala povrede