U HAGU SVEDOČI V04737: Svedok bio pripadnik tzv. OVK U Paštriku i ima saznanja o kontraobaveštajnoj službi, vojnoj policiji, prekom sudu

V.N.

16. 09. 2024. u 17:30

NA sednici zatvorenoj za javnost danas u Hagu, u procesu protiv nekadašnjih lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova danas svedoči svedok pod pseudonimom V04737, a prema režima tužilaca, u pitanju je bivši pripadnik tzv. OVK u zoni Paštrik.

У ХАГУ СВЕДОЧИ  В04737:  Сведок био припадник тзв. ОВК У Паштрику и има сазнања о контраобавештајној служби, војној полицији, преком суду

Foto AP

U sudskoj dokumentaciji se navodi da se on 1998. godine pridružio bataljonu tzv. OVK, prošao obuku, a da je ova jedinica imala tri čete, 300 vojnika, među kojima su bili i pripadnici vojne policije i obaveštajne jedinice. Takođe piše da je kontraobaveštajna služba bila zainteresovana za otkrivanje podataka o srpskim snagama, ali i civilima koji su pomagali. U delu koji se odnosi na ovog svedoka, i pored toga što je dosta toga redigovano, vidi se da su članovi kontraobaveštajne službe direktno obaveštavali "generalštab".

- Njeni članovi bi direkno obaveštavali generalštab, uključujući i kada su se žalili na (redigovano ime). Nije postojao sudski sistem unutar OVK, osim na nivou generalštaba sa Sokoljom Dobrunom kao sudijom - navodi se u dokumentaciji.

Svedočenje ovog svedoka, prema sudskim spisima, ima veze sa sukobima između tzv. OVK i druge paravojne formacije FARK koja je bila bliska tadašnjem lideru Albanaca Ibrahimu Rugovi.

Inače, Sokolj Dobruna, koji se sada pominje, rođen je 1940. godine u Đakovici, a odn 2020. godine je član "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija. Prema podacima srpskih obaveštajnih službi, "zajedno sa još tri osobe formirao je gerilske grupe u užem gradskom području Đakovice, koje su maja 1999. godine izvele više napada na policiju i Vojsku Jugsolavije, u kojima je ubijen i ranjen veći broj pripadnika snaga bezbednosti".

U navedenom periodu Dobruna je, kao predsednik prekog vojnog suda tzv. OVK, sa svojim zamenikom Iljazom Kadolijem, iz Suve Reke, izdavao usmena i pisana naređenja za likvidaciju, kako Srba, tako i pojedinih pripadnika albanske nacionalne zajednice, koje su smatrali svojim političkim protivnicima.

Za Dobrunu postoje podaci da je posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma učestvovao u kidnapovanju i ubistvima Milivoja Vukovića u selu Petrušan, zatim Jovanke Stolice i Drage Biberčić u selu Ljug Bunar i sestara Milke i Milice Slavković u naselju Brekovac, kao i dvojice bivših pripadnika SUP-a Đakovica - Paške Đerimija iz sela Janoš i Ibrahima Mahmutija iz sela Batuša.

Dobruna je ranije dobio poziv od Specijalizovanog suda za ratne zločine na KiM, ali ga, za sada, nema u optužnicama. 

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za -progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene ratne i zločine protiv čovečnosti, pripadnici tzv.OVK pod komandom optuženih počinili su u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Kao saučesnici u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi,u pritvoru u Hagu su od hapšenja na Kosovu i Metohiji u novembru 2020. Više puta su tražili da se brane sa slobode, ali im nije dozvoljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

SKANDALOZNO! VLADIKA GRIGORIJE SE PERFIDNO PRIBLIŽAVA KATOLICIZMU: Nakon služenja mise poziva da žene budu sveštenici