PAKET IGRA NA STRANCE, NE NA RAZUM U PRIŠTINI: Mere Beograda protiv terora nad Srbima, očekivano, već u startu odbio Kurtijev režim

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

17. 09. 2024. u 10:30

PRIŠTINA, kako sada stvari stoje, neće prihvatiti zahteve Beograda da se raspišu lokalni izbori na severu KiM, srpski policajci, sudije, tužioci vrate na svoja radna mesta, formira ZSO, oslobode politički zatvorenici, a dinar nesmetano ponovo bude u transakcijama novca. Međutim, znajući sulude poteze lažnog premijera Aljbina Kurtija, na njegov razum državni vrh Srbije nije ni igrao, već se karte bacaju na međunarodnu zajednicu koja bi mogla da ga primora da život na KiM, koliko- toliko, vrati u normalne tokove.

ПАКЕТ ИГРА НА СТРАНЦЕ, НЕ НА РАЗУМ У ПРИШТИНИ: Мере Београда против терора над Србима, очекивано, већ у старту одбио Куртијев режим

foto d.z.

Prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić koji je objavio mere protiv represije u južnoj pokrajini sastaće se u narednom periodu sa više od 60 predsednika i premijera, boraviće u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, te će se obimna dokumentacija o maltretiranju Srba naći u rukama lidera najvećih država sveta.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Beograd je odlučio da posle stalnog maltretiranja našeg naroda, proglasi Kosovo i Metohiju socijalno ugroženim područjem, poveća finansijsku pomoć, osnuje posebno tužilaštvo koje će goniti sve koje ugrožavaju naš narod, sačuva svoje institucije na KiM, a sve odluke koje tzv. kosovski organi usvoje proglasi ništavnim.

U svetlu svih pomenutih događaja danas će se u Briselu nastaviti dijalog na nivou pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija. Portparol Evropske unije Peter Stano pozdravio je "spremnost koju je izrazio predsednik Vučić da nastavi da učestvuje u dijalogu koji vodi EU".

- Pozitivno vidimo poziv na učešće kosovskih Srba na izborima na Kosovu i reintegraciju u sve kosovske institucije koje su napustili 2022. - izjavio je Stano.

Na novoj rundi dijaloga, rekao je, razgovaraće se o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. I dalje je neizvesno hoće li biti trilateralnog sastanka ili će se strane sastati samo sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom pojedinačno.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da set mera sa kojima je Srbija izašla ima za cilj da sačuva mir i stabilnost i omogući zaštitu srpskog naroda koji proživljava agoniju:

- Priština na čelu sa Kurtijem više od dve godine ruši dijalog. Sa ovim setom mera, koji predstavlja paket pomoći i podrške i diplomatske ofanzive, želimo da ukažemo da je srpski narod doveden do ivice provalije i da ukoliko se međunarodna zajednica ne uključi aktivno, suočićemo se sa katastrofom koju Srbija i predsednik Vučić neće dozvoliti. Ovim setom mera Srbija pokušava da mirnim i diplomatskim putem zaustavi Prištinu. Od dolaska Kurtija na vlast zabeležena su 543 napada na Srbe, srpske institucije, crkve, hapšenja, pucanje na decu, maltretiranje ljudi, zaustavljanje srpske robe, nelegalne eksproprijacije... Na Bistričkom mostu je upucano sedmoro Srba, a reakcija međunarodne zajednice je bila nikakva, verbalno osude, na tome se sve završi, protive se, ali Kurti videvši da se sve završava na jadnim saopštenjima, nastavlja dalje.

foto Kancelarija za KiM

Petković je rekao da ne očekuje ništa u Briselu, ali da ćemo "iznositi naše stavove, ukazivati na neophodno i izlaziti sa kompromisnim rešenjima":

- Ali, potrebna je i druga strana, da i oni budu spremni za razgovor.

Zgrade i dalje blokirane

ZGRADE srpskih institucija koje je tzv. kosovska policija zakatančila 30. avgusta i juče su bile blokirane. Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. Kurti je prethodne nedelje najavljivao da će u njih da useli tzv. kosovske ograne, a da će neke i da sruši i napravi parkove i druge zelene površine. 

Ministar administracije i lokalne samouprave tzv. Kosova Eljbert Krasnići, rekao je da ne vidi mogućnost da se izbori na severu održe pre oktobra 2025. godine. Predsednik Skupštine lažne države Glauk Konjufca kazao je da bi sever, da na vlasti nije Samoopredeljenje, "posebno nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija završio u pregovorima".

- Kosovo ima dve opcije, produženje suvereniteta i integriteta na severu i predaju. Ovo drugo nismo uzimali u obzir.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je da je paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera koje je Vlada Srbije usvojila, veoma značajan za diplomatsku i pravnu borbu Srbije.

- Ključna je mera koja podrazumeva odluku o nelegalnosti svih organa i institucija na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, i nepostojanju svih odluka koje su doneli ili će tek doneti. Ova mera stvara uslove da Srbi dobiju podršku u finansijskom, moralnom i svakom drugom smislu zbog onoga što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ukinuo. Ove mere daju nadu, one moraju pažljivo da se pročitaju jer je u njima mnogo toga rečeno - istakao je Beriša.

Inače, dok su naše crkve sve češće na udaru na KiM, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani juče je izjavila da je "Kosovo ponosno što nastavlja da održava visok nivo međuverske tolerancije i harmonije"?!

PRIŠTINSKO MINISTARSTVO ODBRANE IZNELO PODATKE O IZGRADNjI BAZA

OTELI 4.808 HEKTARA ZA KBS

PRIVREMENE prištinske institucije u poslednje tri godine eksproprisale su 4.808 hektara na Kosovu i Metohiji za potrebe tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga - saopštilo je ministarstvo odbrane privremenih institucija u Prištini.

Kako piše "Gazeta ekspres", ove godine je na tzv. KBS prenet i nekadašnji aerodrom "Dumoši", prostor od oko 48 hektara, gde će biti izgrađena baza udaljena oko 15 kilometara od administrativne linije sa centralnom Srbijom, kao i 30 hektara kasarne u Lukaru u oblasti Lapi. Navodi se da je ministarstvo u završnoj fazi prihvatanja prostorija u Dumoši, koje je koristila misija Euleks.

Osim ove imovine, ministarstvo odbrane u Prištini je dobilo i hektare zemljišta u Babaju i Boki, gde je vojni poligon - Aerodrom Đakovica, odakle trenutno deluje jedinica dronova "bajraktar", dodaje "Gazeta ekspres". List piše da je ta imovina procenjena kao neophodna za tzv. KBS kako bi imale neophodan logistički prostor za izvođenje obuke dok se, kako je navedeno, priprema za početak i ispunjavanje treće faze tranzicije u oružane snage.

Tzv. KBS nastale su 2009. iz snaga kosovskog zaštitnog korpusa, odnosno pređašnje tzv. OVK, a skupština u Prištini je 2018., bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila zakon o transformaciji tzv. KBS u vojsku. Prema Rezoluciji 1244 SB UN, Kfor je jedina oružana sila na KiM, a taj dokument je predviđao i demilitarizaciju tzv. OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca. 

BONUS VIDEO:

Tadić: Kosovo nije najvažnija tema, treba da se bavimo litijumom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Rut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rutom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

SKANDALOZNO! VLADIKA GRIGORIJE SE PERFIDNO PRIBLIŽAVA KATOLICIZMU: Nakon služenja mise poziva da žene budu sveštenici