U BRISELU ZAVRŠEN SASTANAK PETKOVIĆA I LAJČAKA: Očekuje se novi krug bilateralnih razgovora

Tanjug

17. 09. 2024. u 14:30

SASTANAK delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom završen je danas u Briselu oko 14 časova.

У БРИСЕЛУ ЗАВРШЕН САСТАНАК ПЕТКОВИЋА И ЛАЈЧАКА: Очекује се нови круг билатералних разговора

Foto: Tanjug

Kako javlja dopisnik Tanjuga, očekuje se da bude održan novi krug bilateralnih razgovora, a za sada još nije poznato da li će biti održan i trojni sastanak.

Prethodno je održan sastanak delegacije Prištine koju predvodi Besnik Bisljimi sa Lajčakom.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je u ponedeljak da bi na današnjim sastancima trebalo da se razgovora o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Prema ranijim informacijama Tanjuga, jedna od tema koju je Beograd predložio da se nađe na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je Lajčak nedavno boravio u Beogradu i Prištini radi pripreme sastanka na nivou glavniih pregovarača.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je početkom jula u Briselu.

Priština je u međuvremenu povukla niz jednostranih poteza kojima je dodatno otežala položaj Srba na AP KiM, uključucjući najavu otvranja mosta na Ibru, kao i blokiranje rada srpskih insitucija na severu pokrajine.

BONUS VIDEO: Tadić: Kosovo nije najvažnija tema, treba da se bavimo litijumom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje