KNJIGE O MLADIĆU I KARADŽIĆU IDU PRED USTAVNI SUD: Predata apelacija bošnjačkih poslanika u vezi sa udžbenikom istorije za deveti razred u RS

S. Mišljenović

18. 09. 2024. u 13:20

BOŠNjAČKI poslanici iz Parlamenta BiH, njih 13 iz opozicionih partija, predali su Ustavnom sudu apelaciju za ocenu ustavnosti Nastavnog plana i programa RS, jer je, kako su naveli, diskriminatorski i kao heroje prikazuje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

КЊИГЕ О МЛАДИЋУ И КАРАЏИЋУ ИДУ ПРЕД УСТАВНИ СУД: Предата апелација бошњачких посланика у вези са уџбеником историје за девети разред у РС

Ratko Mladić i Radovan Karadžić, Foto AP

Istovremeno dostavili su i zahtev da Ustavni sud odmah donese privremenu meru i suspenduje sprovođenje pravilnika koji definiše nastavni plan i program u RS, a koji se odnosi na izučavanje istorije u devetom razredu osnovne škole. Ona bi važila do konačne odluke US, a najavljena je i krivična prijava protiv ministarke prosvete RS Željke Stojičić.

Podsećamo, u udžbeniku istorije za deveti razred se nalaze slike i opisi u vezi sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, u kojima se navodi faktografski koje su uloge imali u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Taj činjenični opis uveden je od ove školske godine u udžbenik, jer se šire izučava period odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Očekujemo da će, na osnovu svega navedenog u zahtevu, Ustavni sud BiH doneti pozitivnu odluku i zabraniti sprovođenje odnosno poništiti pravilnik kojim se omogućava da učenici u devetim razredima, na prostoru RS, uče da su ratni zločinci Ratko Mladić, Radovan Karadžić ljudi koje oni treba da zapamte i o njima uče u nastavnom predmetu Istorija - poručio je Šerif Špago, šef Kluba SDA u Parlamentu BiH.

Iz Banjaluke poručuju da se odluke Ustavnog suda BiH ne sprovode u Srpskoj i da će tako biti i sa odlukom u vezi sa Nastavnim planom i programom RS. Inače u US BiH već godinu dana ne sede dvoje sudija iz RS jer ona ne želi da imenuje sudije sve dok Ustavni sud BiH donosi odluke samo na njenu štetu RS, poput one o imovini.

Vitomir Popović, bivši dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, kaže za "Novosti" da Republika Srpska samo treba da primeni Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Nažalost, Ustavni sud BiH ispunjava želje političkom Sarajevu, a na štetu Srpske. Bez dvoje sudija iz RS Ustavni sud BiH nema legitimitet, ali oni i dalje donose odluke i to u sferama gde nisu nadležni. Nastavni planovi su entitetska odnosno nadležnost Srpske i oko toga nema rasprave.

Inače političko Sarajevo napadom na nastavni plan i program RS prikriva činjenicu da srpski đaci u Federaciji BiH već godinama iz udžbenika istorije za deveti razred uče kako su Srbi agresori i jedini odgovorni za rat u BiH. Takođe, u udžbeniku historije u FBiH nalazi se i slika Alije Izetbegovića. Posebno je porazna lekcija "Ratni i postratni period u BiH" gde se navodi, između ostalog, da su Vojska i MUP RS pod komandom Mladića osvojili zaštićenu zonu "Žepu i Srebrenicu" i tom prilikom pobili više od 8.000 Bošnjaka (međunarodna komisija utvrdila da je broj višestruko manji) i tim je kako navode počinjen najveći genocid u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

U opisu početka ratnih dešavanja u BiH đaci u Federaciji uče kako je rat 6. aprila 1992. godine započela JNA u saradnji sa snagama odanim Srpskoj demokratskoj stranci Radovana Karadžića, kada je napadnuto Sarajevo! Niko ne spominje ubistvo srpskog svata na Baščaršiji koje je bilo neposredni okidač za sukobe.

Pitaju đake o logorima

U UDžBENIKU istorije u FBiH se nabrajaju, kako navode, koncentracioni logori na području Srpske, uz konstataciju: "Nesrpsko stanovništvo koje nije pobeglo na vreme ili koje nije imalo novca da kupi slobodu najčešće je završavalo u koncentracionim logorima". U ovoj lekciji su i napisana pitanja za đake od kojih se traži da komentarišu sliku, kako su naveli u knjizi, logoraša koncentracionog logora u Trnopolju kod Prijedora.

- Kakva osećanja u tebi izaziva ova fotografija? - jedno je od pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno