SRBIJA PREDSTAVILA MERE, BISLJIMI ODBIO SASTANAK: Petar Petković o dijalogu Beograda i Prištine

Novosti online

17. 09. 2024. u 16:09

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da danas u Briselu nije došlo do trojnog sastanka sa Prištinom, jer je to odbio njihov pregovarač Besnik Bisljimi, dok je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, usluge i pitanje primene sporazuma i predstavila mere za zaštitu srpskog naroda.

СРБИЈА ПРЕДСТАВИЛА МЕРЕ, БИСЉИМИ ОДБИО САСТАНАК: Петар Петковић о дијалогу Београда и Приштине

Foto I. Radulović

- Do trojnog direktnog susreta sa prištinskom stranom nije došlo zato što je gospodin Bisljimi odbio da se sretne sa predstavnicima Beograda, jer smo mi insistirali na temama kao što su ZSO, usluge i pitanje implementacije odnosno primene sporazuma -  rekao je Petković novinarima.

Petković je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u okviru dijaloga Beograda sa Prištinom, rekao da se razgovaralo o punoj implementaciji svih prethodno postignutih i dogovorenih sporazuma, kao i sveobuhvatnim merama koje je predstavio Aleksandar Vučić za zaštitu srpskog naroda na KiM i  oživljavanje procesa dijaloga.

Naveo je da je srpska strana u Briselu razgovarala i o mostu na Ibru, o poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima. 

- Dakle, brojne teme su bile za pregovaračkim stolom. Kao glavni pregovarač Beograda sam predstavio mere Vlade Republike Srbije o kojima je predsednik Aleksandar Vučić govorio na konferenciji za medije -  rekao je Petković.

On je posle sastanaka rekao novinarima da je razgovarano o merama  koje podrazumevaju oživljavanje procesa dijaloga koji nam je preko potreban.

- Pošto smo uvereni da jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije - rekao je Petković.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OŠTRO UPOZORENJE MOSKVE BAJDENU, ŠOLCU I MAKRONU: Moćnije oružje od vašeg je spremno