VUJOVIĆ: Metro će biti građen po najvišim standardima zaštite životne sredine

Novosti online

17. 09. 2024. u 17:15

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas u prostorijama Javnog preduzeća „Beogradski metro i voz“, prezentaciji kapitalnog projekta izgradnje linije metroa u Beogradu, koji će biti realizovan uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine.

ВУЈОВИЋ: Метро ће бити грађен по највишим стандардима заштите животне средине

Foto: Ministarstvo

Vujović je rekla da je izgradnja metroa projekat od nacionalnog značaja, a od velike važnosti je što će, prilikom njegove realizacije biti primenjeni najviši standardi zaštite životne sredine. Danas je predstavljen celokupan projekat, a poseban akcenat bio je na radovima na Liniji 1, faza 1 i na depou beogradskog metroa u Makišu.

Foto: Ministarstvo

 

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam se danas uverila da se prva faza projekta izgradnje beogradskog metroa odvija planiranom dinamikom. Ostvaren je značajan napredak u implementaciji i to uz poštovanje najstrožijih mera zaštite životne sredine. Budući da metro predstavlja ekološki vid prevoza, realizacijom ovog projekta ne samo što će naš Beograd dobiti infrastrukturu po ugledu na evropske metropole, već će se doprineti značajnom smanjenju zagađenja u gradskoj zoni koje dolazi iz saobraćaja, što i jeste naš cilj. Metro je projekat od nemerljivog značaja za Beograd i Beograđane, a za nas je važno i da se prilikom realizacije vodi računa o potrebama građanima i životne sredine -  rekla je Vujović. 

Foto: Ministarstvo

 

Prema njenim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je saglasnost na prvu u nizu Studija o proceni uticaja na životnu sredinu (EIA) za prvu fazu ovog projekta, za koji je dodatno izrađena i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) - sveobuhvatan elaborat o zaštiti okoline i zajednice u celini.

Foto: Ministarstvo

 

- Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, za prvu fazu projekta, na koju je, po zakonskoj proceduri, Ministarstvo koje vodim dalo saglasnost, sadrži mere zaštite za površinske i podzemne vode, zemljište, vazduha, prirodna dobra, staništa i ukupnu floru i faunu na trasi metroa, dok šira studija obuhvata i društvene aspekte koji su važni za građane. Obe studije su predvidele da se projekat realizuje uz poštovanje visokih standarda zaštite životne sredine, što je za nas prioritet. Sigurna sam da će beogradski metro biti projekat, koji će na više načina značajno unaprediti kvalitet života Beograđana - rekla je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)