PRELISTAVANJE U "JUTARNJIM NOVOSTIMA": Bilbija i Babović o domaćim i svetskim dešavanjima (VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2024. u 08:21

BOJAN Bilbija, urednik u listu "Politika", i Milan Babović, urednik našeg dnevnog lista, prvi su gosti prvog izdanja naše emisije "Jutarnje Novosti".

ПРЕЛИСТАВАЊЕ У ЈУТАРЊИМ НОВОСТИМА: Билбија и Бабовић о домаћим и светским дешавањима (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Prva tema bila je poslednja sednica u Generalnoj skupštini UN, gde je predsednik Srbije održao istorijski govor i poslao važne poruke celom svetu.

Kako kaže Bilbija, UN ne funkcionišu i svet strahuje da će doći do velikog sukoba.

- Čitav svet treba da se ujedini da bismo spasili sami sebe od propasti... Veliki prežive sami, ali mali stradaju - jasan je on.

Prema rečima Babovića, NATO je sve ove godine uključen u rat na strani Ukrajine.

- Bajden je obećao pomoć i da će se ubrzavati proces slanja oružja u Ukrajinu, on je pod pritiskom da se odobri upotreba dalekometnih raketa - kazao je on, te dodao da Zelenski pokušava samoubilačkim akcijama da animira Zapad i javno mnjenje.

- Nisam siguran kako će se to sve završiti - kazao je on, te dodao da je ovaj rat za Rusiji "ili biti ili ne biti".

- Ne možete da pretpostavite šta bi se desilo kada bi Putin upotrebio nuklearno oružje... To bi gurnulo ceo svet u propast - kaže Babović.

Kada je u pitanju stanje u Pojasu Gaze, Bilbija kaže da izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana odražavaju njegovu fleksibilnu politiku.

- On se jasno pozvao na kosovski presedan kada je u pitanju Kipar - dodaje Babović.

- Braneći sebe primenjujete preteranu silu gde stradaju nevini - rekao je Bilbija.

Bilbija je pomenuo da je siguran da deo američkih građana ima pozivian stav prema pomoći Ukrajini, a drugi smatraju da taj novac može pomoći njihovom sistemu, na primer zdravstvu.

- Mi smo pokrenuili proces, podignute su tužbe protiv zemalja koje su učestvovale u agresiji, ali se sud u Hagu proglasio nenadležnim za to - rekao je Babović.

- Za sve vreme dok traje rat u Ukrajini, Amerika je bez pardona trgovala sa Rusijom na primer sa osiromašenim uranijumom, i taj biznis uopšte nije stajao. Najveći gubitnik u svemu ovome je Evropa, koja se ponaša kao privezak Amerike, sluškinja NATO-a, gde Amerika ima glavnu reč - rekao je Babović.

Prema rečima Babovića, ne sme se zaboraviti ko je najviše profitirao iz kosovske muke, a to je bila Madlen Olbrajt u prvom redu.

Kada su u pitanju izbori u Americi i kandidati, Bilbija ističe da mu je krajnje čudna politička ponuda.

- Za Kamalu kažu da joj je najveći adut što nije belkinja... - kaže Bilbija.

Babović dodaje da za njega to nije čudno shodno rasnoj podeljenosti u SAD.

Bilbija dodaje da tu realnog programa nema.

- Za interese Srbije pobeda Trampa bi bila bolja... On bi vodio drugačiju politiku, on tera kontru... Neke od tih stvari ne bi bile loše za nas - kaže Bilbija.

On ističe da je Tramp prijatelj Ivice Dačića, što predstavlja ličnu povezanost sa najvišim vrhom SAD.

- Vučić je na Skupu o budućnosti jasno rekao da nam se ne nameće vouk kultura... To su ovi što primenjuju da čovek može da se oseća kao majmun i slično... Generalno taj nivo politike u SAD je znatno opao i sama činjenica da imate dva suprotstavljena tabora i koncepta i to za njih nije dobro, jer stalno nešto kaplje, mi ćutimo, gledamo svoja posla... Ali ti problemi koje Amerika ima se prelivaju na čitav svet - rekao je Bilbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RUSI SRAVNJUJU UGLEDAR SA ZEMLJOM: Grad je opkoljen - ovo su poslednji trenuci (VIDEO)