VUČEVIĆ O VOJNOM ROKU: Dobra odluka, fer predlog usklađen sa okolnostima

Novosti online

27. 09. 2024. u 09:22

PREMIJER Miloš Vučević rekao je da je optimalni vojni rok, za današnje vreme, 75 dana.

ВУЧЕВИЋ О ВОЈНОМ РОКУ: Добра одлука, фер предлог усклађен са околностима

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Bilo je i teških dana kada se odvojite od porodice. Mi smo godinu dana bili odvojeni, pet i po meseci nisam došao kući. Vojsku sam služio na Kosovu, u Gnjilanu. Imamo ozbiljan deficit u rezervnom sastavu vojske. Država praktično gubi jedan ozbiljan resurs, a onda nadovežete ono što se dešava u svetu, pa onda u regionu. Ubeđivali su nas da je vojska trošak, da u to ne treba ulagati. Ja mislim da je ta odluka dobra, da je ovaj predlog fer i usklađen sa okolnostima modernog života. Ovaj predlog od 75 dana je dovoljan da regrut izvrši osnovnu obuku, doživi vojsku i državu, dobije dodatni osećaj ponosa, a da mu se ne remete životni tokovi oko školovanja, posla... Neće propasti ništa što će toliko neko biti odsutan iz firme. Mislim da treba razmišljati u tom pravcu da ti momci, posle vojnog roka, imaju neke prednosti. Nakon detaljne analize došlo se do zaključka da je optimalni rok 75 dana, ne možemo da vratimo ono što je bilo pre 20 godina niti treba - rekao je Vučević za "Jutarnje novosti" i dodao da slede pripreme za to.

Od jeseni 2025. možemo očekivati prvu partiju mladih regruta, ističe on.

- Radiće sa njima profesionalni sastavi. Verujemo da ćemo od ovih momaka barem nekog motivisati da ostane u profesionalnom sastavu vojske. Probani su različiti oblici motivacije, u savremenim okolnostima vi ne možete da dođete do optimalnog broja ni sa platama. Vi kada ste deo vojske u riziku ste da idete gde je najgore. Ja podržavam tu odluku kao otac dvojice sinova, jedan je služio, mlađi će ići sigurno. Dobra odluka, nije ishitrena, dugo se o tome razgovaralo, godinama smo bukvalno spremali ovu odluku, radili istraživanja. Ovo je optimalno za današnje okvire. Mame i tate da se ne sekiraju, radiće u dobrim kasarnama - zaključio je premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŽENA KOJU JE DAJANA MRZELA: Gurnula ju je niz stepenice, stvari joj stavila u kese za smeće i izbacila je iz kuće