uživoPOSLANICI ZASEDAJU PETI DAN: Skupština nastavila rad po amandmanima na rebalans budžeta (VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2024. u 10:44 >> 12:45

POSLANICI Narodne skupštine zasedaju peti dan po redu. Na dnevnom redu je rasprava po amandmanima na rebalans budžeta, ali i još nekoliko tačaka.

ПОСЛАНИЦИ ЗАСЕДАЈУ ПЕТИ ДАН: Скупштина наставила рад по амандманима на ребаланс буџета (ВИДЕО)

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Martinović: Objavljen javni konkurs za nabavku opreme za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas da je objavljen poziv za nabavku opreme za navodnjavanje i da će poljoprivrednici moći da dobiju od 40.000 dinara do tri miliona dinara.

Martinović je to rekao na sednici Skupštine Srbije odgovarajući poslaniku stranke Srbija centar Slobodana Ilića koji je rekao da je Srbija poslednja u Evropi po navodnjavanju.

Ministar je demantovao i Ilićeve tvrdnje da aktuelnoj vlast u Srbiji Slovenci i Bosanci vode agrarnu politiku.

Poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević izjavio je da je prosečan podsticaj za seljaka u Evropi 260 evra,  a u Srbiji 340.

Kako je naveo, u Rumuniji je 180 evra, a u Hrvatskoj 310 evra. 

Rističević je ocenio da su protesti poljoprivrednika uglavnom iz političkih razloga, a da se, kako je rekao, pokrivaju poljoprivrednim i socijalnim razlozima i da se radi o, kako smatra, političkim pritiscima.

On se založio za dalje povećanje podsticaja za poljoprivrednike i to posebno one koji se bave voćem, povrćem i stokom.

"Zato što mi to dugujemo našim potrošačima da im obezbedimo prehrambenu sigurnost,  a i za državu da obezbedimo prehrambeni  suverenitet  i da u slučaju vojnih i ekonomskih pritisaka imamo dovoljno hrane za sebe i za okolinu", rekao je Rističević odgovarajući na izlaganje poslanika Slobodana Ilića. 

Poslanik stranke Srbija srce Slobodan Ilić rekao je da vlast čini sve da uništi poljoprivredu u Srbiji i rasproda zemlju strancima.

Vesić u Skupštini: Licemerje lažnih ekologa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je u Skupštini Srbije, na ponovljene kritike poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute o projektu eventualnog iskopavanja litijuma kompanije "Rio Tinto", istakao da je Jovanovićeva borba za ekologiju neiskrena, jer još nije odgovorio na na pitanje "kako je njegov kum mogao da poseče 461 stablo u Beogradu da bi gradio na tom prostoru".

"Mogli smo da čujemo o tome kako se oni koji izdaju dozvole za mini hidroelektrane, posle bune, kako oni koji apliciraju za dozvole za mini hidrocentrale, postaju protivnici kada te dozvole ne dobiju… Da vidimo kako oni koji se bune i građane ubeđuju da ne treba kopati ništa, predlažu zakon u kojem stoji da samo na 140 hektara ne treba kopati, dok je sve drugo dozvoljeno, i to - samo privremeno, dok oni ne dođu na vlast. Ali, nismo dobili odgovor samo na jedno pitanje - šta je sa Miroslavom Kovačevićem, Jovanovićevim kumom koji je posekao u sred Beograda, pored parka Šumice - 461 stablo" rekao je Vesić.

Naveo je da je to najbolji primer koji pokazuje zašto se ne treba čuditi dvostrukim aršinima Aleksandra Jovanovića i drugih, kako je rekao, lažnih ekologa.

Opoziciju je sramota svog predloga zakona i pokušava da odloži raspravu

I petog dana rasprave o rebalnasu budžeta u Narodnoj skupštini vodi se polemika između poslanika vlasti i opozicije o tome ko je kriv za odugovlačenje sednice.

Međutim, uvidom u sistem jasno se vidi ko koliko koristi vreme za raspravu koje ima svaka poslanička grupa.

Opširnije pročitajte u našoj odvojenoj vesti klikom OVDE.

Brnabić: Poslanici većine obezbedili kvorum za rad

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zahvalila se na početku današnjeg nastavka rasprave o budžetu poslanicima vladajuće većine u parlamentu, s obzirom na to da su oni obezbedili kvorum za početak sednice.

- Ja želim da se zahvalim narodnim posalnicima vladajuće većine u Narodnioj skupštini što ste omogućili kvorum za početak ove sedmnice. Da niste, ne bismo imali kvorum za rad. Ovo je jako relevantno. Još jedan pokazatelj na koje sve načine odugovlačite ovu sednicu. Zašto vi, ljudi, nećete da pričamo o litijumu, ja ne znam, ali mogu da pretpostavim, jer je onaj predlog zakona takva sramota da ja lično jedva čekam da krene ta rasprava. Tako da, hvala vam svakako što ste omogućili kvorum - rekla je Brnabićeva.

Skupština nastavila rad

Podsećamo, na taj zakonski predlog o rebalansu podneto je 119, a na svih sedam tačaka dnevnog reda ukupno 146 amandmana. Za ovu godinu planirano je da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Poslanici su vanrednu sednicu na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta i pratećim zakonima počeli u ponedeljak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?