DIPLOMATSKA BORBA SRBIJE: Vučić izbacio više tačaka iz dokumenta Samita u Dubrovniku, jedna se tiče sankcija Rusiji

Novosti online

09. 10. 2024. u 11:40

DIPLOMATSKIM aktivnostima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iz zajedničkog teksta koji bi učesnici Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa trebalo da potpišu danas u Dubrovniku izbačena je tačka o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji, ekskluzivno saznaje Sputnjik.

ДИПЛОМАТСКА БОРБА СРБИЈЕ: Вучић избацио више тачака из документа Самита у Дубровнику, једна се тиче санкција Русији

Foto: Profimedia

Prema informacijama u diplomatskim izvorima bliskim Samitu u Dubrovniku, iz dokumenta je na insistiranje predsednika Srbije izbačen i termin „okupacija Krima“.

Takođe, iz predloženog teksta je, diplomatskom borbom Srbije, izbačena i rečenica o „obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini“.

Izvori Sputnjika navode i da je Vučić izdejstvovao da u tekstu Samita ne piše da je „mirovni plan Zelenskog jedini za rešavanje ukrajinske krize“, već samo „jedan od predloženih planova“.

Prema informacijama, Srbija svakako neće staviti potpis na ovaj dokument u Dubrovniku ukoliko se ispod njega potpiše i Vjosa Osmani, takozvana predsednica lažne države Kosovo.

Podsetimo, Vučić je ranije obelodanio da u tekstu predloženog dokumenta stoji obaveza uvođenja sankcija Rusiji, što je za našu zemlju neprihvatljivo. On je čak naveo da organizatorima nije bilo dovoljno što su neke reči jednom pomenuli već su ih ponovili pet puta u papiru:

- Naveli su da je tako grozna, užasna, jeziva i ne znam kakva još agresija Rusa. Pa onda zlikovci, zločinci, kriminalci, ubice, ovakvi, onakvi i tako dalje, a onda dođu do sankcija, pa onda nije dovoljno, podržavamo sve one koji su uveli sankcije, nego zahtevamo da svi moraju da uvedu sankcije i tako dalje. Ovo što vi opisujete, to nas je baš briga, opisujte šta hoćete. Ali gde vi nama zapovedate šta ćemo mi da radimo, e to ne možemo. Tako da, to ćemo da vidimo - rekao je Vučić.

Na Samitu u Dubrovniku, pored zvaničnika iz regiona prisustvuje i Vladimir Zelenski, kome je istekao mandat predsednika Ukrajine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO informisanja i telekomunikacija sa najvišim stepenom zabrinutosti i osude reaguje povodom činjenice da je značajan broj štampanih i elektronskih medija 8. i 9. oktobra ove godine detaljno izveštavao o svedočenju maloletnog K. K. na suđenju povodom prošlogodišnje tragedije do koje je došlo u Oglednoj osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, iako je sudsko veće i na početku jučerašnjeg ročišta iznova naglasilo to da je ono zatvoreno za javnost.

09. 10. 2024. u 11:24

Komentari (0)

URAĐENA ANALIZA ŠVAJCARSKE: Piksi održao sastanak sa igračima