ŠEF SLOVAČKE DIPLOMATIJE U BEOGRADU: Naša pozicija po pitanju KiM ostaje nepromenjena

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 18:19

POZICIJA Slovačke po pitanju Kosova i Metohije je nepromenjena, izjavio je u Beogradu ministar spoljnih poslova te zemlje Juraj Blanar i podsetio da Slovačka ne priznaje tzv. Kosovo.

ШЕФ СЛОВАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ У БЕОГРАДУ: Наша позиција по питању КиМ остаје непромењена

Foto Tanjug/Sava Radovanović

-Podržavamo dijalog između Beograda i Prištine. Želimo da pomognemo da integracija Zapadnog Balkana, pogotovo Srbije, kao jako bitne države, napreduje puno brže nego sto je trenutno slučaj, rekao je Blanar na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Blanar je rekao da podržava evropski put Srbije i poziva da se otvori i zatvori klaster 3 i da se ono što je obećano Srbiji i ispuni. Dodao je i da ta zemlja osuđuje dvostruke aršine i politički pristup koji se često koristi u Briselu.

Blanar je ocenio i da bi stanovnici Srbije, ako predugo traje evropski put, mogli da pomisle da ih ne žele u EU, a to, kako je istakao, nije tačno.

Šef slovačke diplomatije je rekao da su odnosi Srbije i Slovačke izuzetni i osnovani na dugim istorijskim temeljima.

On je zahvalio rukovodstvu Srbije na brzoj reakciji nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, dodajući da je Srbija bila jedna od prvih koja je osudila ovaj napad koji, kako je istakao, predstavlja napad na demokratiju.

Blanar je rekao i da je Slovačka spremna da sarađuje sa Srbijom u oblasti obnovljivih izvora energije, dodajući da se u toj zemlji priprema velika investicija u vezi sa proizvodnjom akumulatora i baterija.

-To je firma koja je jaka i već radi u Srbiji i ovde vidimo veliki potencijal za buduću saradnju jer je to put koji je nezaobilazan i na njemu moramo biti prisutni, istakao je Blanar.

SARADNjA U OBLASTI NUKLEARNE ENERGIJE

On je naveo da je sa Đurićem razgovarao i o saradnji oko nuklearne energije, navodeći da je informisao srpsku stranu da Slovačka priprema još jednu investiciju, izgradnju nuklearnog bloka i da je ta država spremna da pruži iskustva u toj oblasti.

„Moramo da se pripremimo za veliku potrošnju električne energije. Za par godina potrošnja struje povećaće se 30 odsto. Možemo da pružimo Srbiji iskustvo i naše znanje“, rekao je Blanar.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je da je Blanar iskreni i pravi prijatelj Srbije, dodajući da dve zemlje dele snažno prijateljstvo kovano kroz mnoge generacije.

Đurić je istakao da Slovačka pruža podršku Srbiji kada je reč o ključnom nacionalnom interesu, a to je pitanje AP KiM.

-Fico i Blanar su među najsnažnijim zagovornicima naših nacionalnih interesa i kada je reč o evropskim integracijama i kada je reč o KiM, rekao je Đurić.

On je ocenio da prijateljstvo dve zemlje nije samo vezano za teme od nacionalnog značaja, ukazujući da je trgovinska razmena dostigla 1,2 milijarde evra godišnje i da može da bude mnogo veća.

Đurić je zahvalio slovačkim investitorima koji su u Srbiji pronašli dom i pozvao srpske kompanije da počnu da rade u Slovačkoj.

Šef srpske diplomatije je istakao da se i Srbija i Slovačka zalažu za mir i saradnju i da imaju isti princip kada je reč o međunarodnom delovanju.

Najavio je i da će kasnije u toku dana sa kolegom iz Slovačke ići u Bački Petrovac, gde će biti otvoren počasni konzulat Slovačke.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije prethodno je potpisan i Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVRATAK OTPISANOG: Vavrinka je oduvao Rubljova za polufinale Stokholma (VIDEO)