PREDSEDNIK MAĐARSKE PORUČIO SRBIJI: Učinićemo sve da što pre postanete članica EU

Novosti online

28. 10. 2024. u 10:48

PREDSEDNIK Mađarske Tamaš Šujok izjavio je danas da će Mađarska učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije jer, kako je istakao, smatra da bez evropskih integracija na Balkanu ne može da se postigne dugoročna stabilnost.

ПРЕДСЕДНИК МАЂАРСКЕ ПОРУЧИО СРБИЈИ: Учинићемо све да што пре постанете чланица ЕУ

Foto: M. Kolašinac

- Vreme je da se obećanje koje je Evropska unija dala Zapadnom Balkanu najzad, posle dvadesetak godina, i ostvari - rekao je Šujok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Šujok je kazao da u Mađarskoj nema energetske stabilnosti bez Srbije i obrnuto, dodajući da su dve zemlje upućene jedna na drugu.

Kako je rekao, Srbija je tranzitni partner za Mađarsku i omogućava im povećanje količine gasa.

- Mi imamo i odličnu saradnju po pitanju izgradnje železničke pruge između Beograda i Budimpešte. Zahvaljujem se što ćete vi u Srbiji već do iduće godine završiti radove na vašoj deonici i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina i mi u Mađarskoj obezbediti da se pokrene železnički saobraćaj na toj pruzi do Budimpešte - rekao je mađarski predsednik.

Prema njegovim rečima, Mađarska će učiniti sve da se ubrza prelazak granice između dve zemlje otvaranjem novih graničnih prelaza.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na srdačnom prijemu u Beogradu i napomenuo da je kao predsednik Mađarske bio u Beču i Vatikanu i da ga je treće putovanje dovelo u srpsku prestonicu.

Šujok je kazao da Mađarska Srbiju posmatra, ne samo kao strateškog partnera, već kao iskrenog prijatelja, a to osećanje je nešto što je u današnje vreme velika vrednost.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NESTVARNI NIKOLA JOKIĆ: Denver i Klipersi odigrali meč za infarkt, a o igri Srbina će se pričati (VIDEO)