MAPA KURTIJEVOG TERORA: Gujon u objavi na mreži "Iks" o brutalnim napadima na naš narod na KiM

V. N.

28. 10. 2024. u 12:41

DIREKTOR Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon objavio je juče na društvenoj mreži "Iks" mapu svih fizičkih napada i policijske brutalnosti prema Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, Kosovu i Metohiji.

МАПА КУРТИЈЕВОГ ТЕРОРА: Гујон у објави на мрежи Икс о бруталним нападима на наш народ на КиМ

Foto: Profimedia

Gujon je objavu napisao na engleskom, kako bi ceo svet mogao da vidi i pročita kako privremene prištinske institucije postupaju prema srpskom narodu, a da na to međunarodni predstavnici mlako ili nikako ne reaguju.

U tekstu koji je ilustracija za "mapu brutalnosti" piše:

- Da li ste znali da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast zabeležen 81 etnički motivisan fizički napad na Srbe na Kosovu i Metohiji? To je gotovo jedan napad po sedmici! Oni uključuju fizičke napade, ubode nožem, ranjavanja iz vatrenog oružja, policijsku brutalnost i otmice - piše u objavi Gujona na "Iksu".

Ilustracija V. N.

Dodaje i da se u petak uveče dogodio novi napad kada je jedan Srbin pretučen na severu Kosovske Mitrovice od strane tzv. kosovske policije.

- To je razlog zašto smo napravili mapu svih fizičkih napada i policijske brutalnosti u južnoj srpskoj pokrajini otkad je Aljbin Kurti preuzeo vlast - objašnjava Gujon.

- Trenutno se na severu Kosova i Metohije vodi intenzivna kampanja nasilja i proterivanja prema preostalom srpskom stanovništvu pod izgovorom uvođenja reda i zakona. Ove akcije imaju za cilj suzbijanje srpskog faktora na severu Kosova i "tiho proterivanje" Srba iz Pokrajine.

Inače, za "Novosti" je u subotu izjavu dao Miloš Subotić, Srbin iz Kosovske Mitrovice kojeg je tzv. kosovska policija brutalno pretukla kada ga je odvela u zatvor dok se sa suprugom vraćao sa slavlja:

- Prolazio sam šetalištem i pored jednog novootvorenog albanskog kafića stajao je neki najlon. Sklonio sam ga da bismo mogli da prođemo, a onda su se odjednom pojavila petorica policajaca, tražila da radim alko-test, pitala šta tu radim. Odveli su me u stanicu jer sam alko-test odbio, ugasili kamere i doživeo sam pravu torturu, odnosno batinanje.

Posle ovog slučaja batinanja Subotića, grupa nevladinih organizacija iz severnog dela Kosovske Mitrovice uputila je poziv zvaničnicima Euleksa da utvrde odgovornost tzv. policije za torturu i nehumano ponašanje prema Srbima. Podsećaju misiju Euleks da je njen mandat da nadzire kosovske institucije vezano sa slučajeve kršenja ljudskih prava.

- S obzirom na to da nije bilo reakcije nakon našeg poziva da se oglasi o slučaju policijske torture nad našim sugrađaninom Milošem Subotićem, ponovo pozivamo misiju Evropske unije za vladavinu prava da informiše javnost o koracima koje je preduzela radi utvrđivanja odgovornosti za torturu u ovom i brojnim drugim slučajevima kojima svedočimo poslednjih meseci na severu Kosova - navodi se u saopštenju grupe srpskih NVO.

Dodaju da nečinjenje misije Euleksa u nadgledanju postupanja kosovskih institucija doprinosi podsticanju i davanju imuniteta pojedincima i grupama za upotrebu prekomerne sile nad Srbima. Euleks postaje saučesnik takvog odnosa prema našem narodu na severu KiM, dodaju u civilnom sektoru.

Ujedno, zatražili su i smenu aktuelnog, nelegalnog albanskog gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Erdena Atića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I REČI KOJE ODZVANJAJU AMERIKOM: Zbog ovoga je najbolji košarkaš današnjice (VIDEO)