PRIRODNI DRAGULJ U SRCU SRBIJE: Marko Đurić podelio sjajan snimak veličanstvenog jezera Gazivode (VIDEO)

Novosti online

16. 08. 2020. u 17:07

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na svom fejsbuk profilu je objavio snimak prirodnih lepota jezera Gazivode.

ПРИРОДНИ ДРАГУЉ У СРЦУ СРБИЈЕ: Марко Ђурић поделио сјајан снимак величанственог језера Газиводе (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Facebook

Uz snimak, koji prikazuje Gazivode u punom sjaju, Đurić je napisao da je to jedan od najlepših prirodnih dragulja u srcu naše zemlje, i da će Kosovo i Metohija uvek biti srce Srbije.

Jezero Gazivode je veštačko jezero nastalo 1977. godine pregrađivanjem reke Ibra u njenom gornjem toku.

Pored prirodnih lepota, Gazivode su sjajno arheološko nalazište.

Tokom 2017. i 2018. godine međunarodni tim arheologa i naučnika je otkrio više spomenika srednjovekovne srpske kulture na dnu jezera.

Najznačajniji od njih su: ostaci palate srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, ostaci manastira Čkilje, zvonika iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropole.

Među podvodnim otkrićima nalaze se ostaci škole za dame, i delovi dvorca u potopljenom selu Brnjaci, odakle je Jelena Anžujska upravljala teritorijama tadašnje Zete, Trebinja, Plava, Poibarja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!