TAČIJEVI OPET UBIJAJU SVEDOKE: Nekadašnji kosovski policajac Fadilj Suljević poslednji u nizu uklonjenih potencijalnih svedoka zločina tzv. OVK

S.S. Rovčanin - D. Zečević

17. 01. 2021. u 09:00

HOĆE li se ime Fadilja Suljevića, bivšeg kosovskog policajca, poreklom iz Medveđe, ubijenog pre dva dana na planini u blizini jezera Badovac, kod Gračanice, naći na spisku na desetine svedoka koji su nastradali na sumnjiv način, pre nego što su ušli u sudnice i govorili o zločinima predstavnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova?

ТАЧИЈЕВИ ОПЕТ УБИЈАЈУ СВЕДОКЕ: Некадашњи косовски полицајац Фадиљ Суљевић последњи у низу уклоњених потенцијалних сведока злочина тзв. ОВК

Foto Ž.Knežević

Prema prištinskim medijima, on se nalazio na listi svedoka tužilaštva Specijalog suda u Hagu, gde su za ratne zločine podignute optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Agima Krasnićija, Saljiha Mustafe, ali i Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, upravo zbog odavanja imena potencijalnih očevidaca.

Tužilaštvo se oštro u prethodnom periodu protivilo eventualnom puštanju optuženih na slobodu, a kao jedan od glavnih razloga navodili su nesumnjivu mogućnost da utiču na svedoke. Oni su pre dva dana rekli i da imaju 71 zaštićenog svedoka u procesu protiv Tačija i "ekipe".

Prema informacijama naših službi, Suljević je navodno bio upravnik logora u mestu Matičane kod Prištine, gde je bilo zarobljeno oko 300 Srba. To je ujedno bio i najveći improvizovani zatvor na KiM. Zbog zločina Suljevića, naša zemlja je poslala podatke u Interpol, radi raspisivanja poternice.

- Prema ranijim iskustvima, tvrdimo da će svedoci koji bi bilo šta mogli da kažu o stradanjima Srba i zločinima OVK biti likvidirani. Što se tiče Suljevića, njegova zona delovanja je bila oko Prištine i tu su bili logori Matičane, Sunčani Breg i Vranjavac za koje je bio zadužen - rečeno je "Novostima" u Udruženju kidnapovanih u ubijenih Srba.

Najviše svedoka svojevremeno je stradalo kada je počela priča oko suđenja grupi iz zone "Dukađini" (jedan od glavnih bio Daut Haradinaj, brat Ramuša), ali i protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, pred Tribunalom u Hagu, gde su, na kraju, obojica oslobođena. Pominje se čak i broj od 40 ubijenih.

Početkom 2003. godine u blizini kombinata "Druri" u Peći ubijen je krunski svedok protiv Haradinaja - Tahir Zemaj, njegov zamenik i pripadnik FARK. U pucnjavi su ubijeni i Zemajevi sin i brat. Ubijene svedoke je svojevremeno nabrajao i tužilac Vladimir Vukčević. To su Ismet Musaj, Sadik i Veselj Murići, Bekim Mustafa i Avni Eljazaj, Tahir Zemaj, njegov sin Enis i brat Hasan, Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida, Sabahete Toljaj, pripadnica KPS i Isuf Hakljaj, Sadik Musaj, Sinan, Dželjadin Musaj...

IZ STRAHA ODBIJALI DA GOVORE

OSTALA je upamćena rečenica jednog svedoka na suđenju Haradinaju koji je sudiji Alfonsu Oriju rekao: "Vaša zaštita ne vredi van ovih zidova". U ovom procesu nije priznato ni detaljno svedočenje žene koju je silovao Haradinajev saradnik, jer je drugi svedok tvrdio da on tada nije bio tu, nego nekoliko kilometara dalje". Čak je u presudi napisano da je suđenje održano u čudnoj atmosferi i da su svedoci odbijali da svedoče. Mnogi od njih su, kako piše, naveli strah kao razlog. Veće je s tim u vezi istaklo da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno i da je na tzv. Kosovu postojala nestabilna bezbednosna situacija koja je bila naročito nepovoljna po svedoke.

VUČIĆ: NEKA PITAJU AMERIKANCE

PITANjE ubistva svedoka albanskih zločina pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu nije pitanje za Srbiju, već za Evropljane i Amerikance, tvorce tzv. nezavisnosti Kosova, konstatovao je u subotu predsednik Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa ubistvom bivšeg kosovskog policajca, Vučić je rekao da to nije prvi takav slučaj, podsetivši da je najčudnija bila smrt svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja, u saobraćajnoj nesreći u Podgorici pre nekoliko godina.

- Nažalost, mnogi će zbog toga da izgube živote, ali mi tu ne možemo ništa da promenimo - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (2)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak