ODBRANA OVK ZLOČINCA TRAŽI INTERVENCIJU SUDIJE: Advokat se žali na tužilaštvo i obelodanjivanje dokaza

Tanjug

09. 03. 2021. u 12:53

ODBRANA nekadašnjeg glavnog komandanta tzv OVK i tzv. kosovskog predsednika Hašima Tačija zatražila je od sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, da naloži tužilaštvu da joj obelodanjuje svoje dokaze na način kako bi joj omogućio efikasan rad na sprovođenju svojih istraga i pripremama za suđenje.

ОДБРАНА ОВК ЗЛОЧИНЦА ТРАЖИ ИНТЕРВЕНЦИЈУ СУДИЈЕ: Адвокат се жали на тужилаштво и обелодањивање доказа

Foto: Printscreen

U podnesku Tačijev branilac Dejvid Huper požalio se sudiji da tužilaštvo kontinuirano propušta da pri obelodanjivanju materijala, do sada u 12 tura, pruži kompletne materijale u vezi sa iskazima svedoka, kao i da ukaže na brojeve svedoka (pseudonime) za dokumenta i materijale koji se odnose na svedoke čiji je identitet uskraćen odbrani.

Advokat Huper smatra da je intervencija sudije u ovoj fazi postupka opravdana kako bi se, kako je naveo, "umanjio štetni uticaj prakse obelodanjivanja i propusta tužilaštva u sposobnosti odbrane da analizira dokaze, kreira planove istrage i raspoređuje resurse na najefikasniji i najefikasniji način".

Konkretno, traži od sudije da naloži Specijalizovanom tužilaštvu da odbrani obelodani sve materijale i dokumenta na koje je uputio okrivljeni ili svedok u svojoj izjavi istovremeno sa obelodanjivanjem te izjave, pošto takav pristup tužilaštvo do sada nije imalo što odbrani otežava posao.

Kada je u pitanju optuženi, advokat Huper traži da mu se ti materijale dostave u roku od 14 dana, a u odnosu na svedoke u roku od 28 dana.

Traži i da tužilaštvo precizno označi brojeve svakog dokaznog predmeta navedenog u intervjuu optuženog ili svedoka, u okviru transkripta njihovog razgovora ili izjave u roku od četiri nedelje.

U istom roku traži da tužilaštvo, uz nalog sudije, obelodani sve audio i video zapise intervjua/iskaza optuženih ili iskaza svedoka, kao i one audio i video zapise koji se odnose na optuženog ili svedoke.

Tačijev branilac smatra da sudija treba da naloži tužiocu i da napiše brojeve (pseudonime) svedoka za sve materijale i dokumente koji se odnose tiču njih.

O ovom pitanju bilo je reči na poslednjoj statusnoj konferenciji u februaru ove godine, kada su se i advokati ostale trojice optuženih u ovom slučaju žalili na način na koji tužilaštvo obelodanjuje materijal.

Pored Tačija, optuženi su nekadašnji šefovi u tzv OVK Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Sva četvorica se terete za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, izvršenih na najmanje 40 lokacija, odnosno nelegalnih pritvora u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosmetu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!