OPLJAČKANA JOŠ JEDNA SRPSKA CRKVA NA KOSOVU: Sedam svetinja obijeno za dve nedelje, ovo mora da se zaustavi

Tanjug

19. 03. 2021. u 14:00

JOŠ jedna pravoslavna crkva na teritoriji Kosova i Metohije našla se na meti pljačkaša, što je ukupno sedmi pravoslavni objekat u pokrajini, koji se u prethodne dve nedelje našao na meti vandala, saopštila je Kancelarija za KiM.

ОПЉАЧКАНА ЈОШ ЈЕДНА СРПСКА ЦРКВА НА КОСОВУ: Седам светиња обијено за две недеље, ово мора да се заустави

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U Šilovu u opštini Gnjilane, nepoznati počinioci obili su sinoć crkvu Svetog Marka i ukrali novac iz blagajne i ozvučenje velike materijalne vrednosti. Krađu su primetili članovi crkvenog veća, koji su izrazili veliku zabrinutost zbog učestalog napada na verske objekte na teritoriji Kosova i Metohije.

Prethodno su, kao što je Kancelarija za Kosovo i Metojiju izvestila javnost, obijene i opljačkane crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu i to na Zadušnice, zatim samo nedelju dana kasnije i crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica.

Vandali se nisu ni tu zaustavili pa su dan kasnije obili i opljačkali još dve crkve u opštini Štrpce, Svetih 40 Mučenika Sevastijskih i hram Svetog Dimitrija.

Nasilnici su upali i u parohijski dom u selu Vitomirica, u opštini Peć i ukrali vredan građevinski materijal.

Sve ove pravoslavne crkve su pretrpele veliku materijalnu štetu, demolirane su, ukraden je novac i vredne crkvene relikvije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava ogromnu zabrinutost zbog sve učestalijih napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, a intenzitet ovih nedela izaziva dodatnu sumnju u motive i cilj ovih napada.

- Zbog toga zahtevamo da se bezbednost crkvene i verske baštine na Kosovu i Metohiji podigne na viši nivo, jer za tim očigledno postoji snažna potreba. Očekujemo da nadležne institucije samouprave u Prištini, kao i međunarodne snage kojima je povereno očuvanje mira i sigurnosti na prostoru Kosova i Metohije, najozbiljnije shvatite seriju napada kojima su izložene srpske crkve - apeluju iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM navodi da su ovakvi slučajevi izazvali nemir među srpskim narodom u pokrajini i da je zato neophodno da se hitno i bez odlaganja pronađu i kazne izvršioci ovih zlodela i da se stane na put skrnavljenju srpske verske baštine i obezbedi miran suživot svim vernicima na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!