OSINJAK U AUTOBUSU, PUTNICI UPLAŠENI: Kako se gnezdo insekata našlo u vozilu na liniji 6a

A. VOJINOVIĆ / S. B. MILOŠEVIĆ

19. 08. 2021. u 07:52

OSINjAK u autobusu na liniji 6A zaprepastio je Beograđane! Zbog radova na šinama, linija 6 je ukinuta, a umesto tramvaja u saobraćaj je pušten autobus 6A, sa sve osinjakom za čiji nastanak je potrebno nekoliko dana, a možda čak i nedelja.

ОСИЊАК У АУТОБУСУ, ПУТНИЦИ УПЛАШЕНИ: Како се гнездо инсеката нашло у возилу на линији 6а

Foto Arhiva

Beograđani su tokom vožnje izbegavali deo vozila gde se ugnjezdila "kućica" ovih insekata, međutim, s druge strane stručnjaci tvrde da razloga za strah nema jer nisu u pitanju opasne vrste.

Ko je i kako pustio ovakav autobus u saobraćaj, pitanje je koje se nameće. Kada su neki radovi i nastanu izmene, umesto trolejbusa i tramvaja u saobraćaj se puštaju stariji autobusi koji nekada nedeljama stoje na parkingu pogona GSP "Beograd". I baš zato što stoje, nije jasno kako autobus nije prvo očićšen pre nego što je vozač ušao u njega i povezao putnike.

GSP "Beograd", kako su "Novosti" već pisale, angažuje firmu za čišćenje vozila. Oni očigledno ili nisu ulazili u vozilo, ili nisu dobro obavili svoj posao, pošto osinjak dimenzija kao u autobusu 6A nije moguće da se ne primeti. Osim toga, i vozač je dužan da prođe kroz vozilo pre nego što ga izveze iz garaže i uveri se da je čisto. Izgleda da ni on nije čuo zujanje insekata.

Iako je strah kod putnika bio prisutan, stručnjaci kažu da nisu u pitanju opasne vrste insekata koje bi mogle da ugroze zdravlje građana. međutim, nisu saglasni o kojim je tačno sortama reč.

- Prema fotografiji rekla bih da je reč o gnezdu koje prave ose grnčarice. Tako se zovu jer prave gnezda od blata - navodi Jovana Bila Dubaić sa Biološkog fakulteta, za "Novosti".

- One pripadaju solitarnim vrstama koje nisu opasne, pa građani nisu imali razloga za strah. Socijalne vrste su suprotne od njih, i one s druge strane mogu biti opasne ukoliko se približimo njihovom gnezdu. Tu spadaju na primer stršljeni i medonosne pčele.

Prema rečima naše sagovornice, insekti koji pripadaju socijalnim vrstama prave velika gnezda oko kojih se uvek vidi aktivnost jedinki, pa su lako uočljiva.

- Preporuka građanima je da ovakva gnezda nikako ne diraju i ne pokušavaju da ih sklone sami i bez pomoći stručnjaka - zaključuje Jovana.

Božidar Gašić iz Beogradskog udruženja pčelara, za "Novosti",s druge strane kaže da bi po fotografiji rekao da je u pitanju košnica pčela, ali takođe tvrdi da građani nisu trebali da se plaše.

- Zaista neuobičajena pojava, do sada koliko znam nismo imali slučaj da se košnica nađe unutar vozila gradskog prevoza - navodi Gašić, za naš list. - Mislim da se radi o pčelama. One inače jako brzo prave košnice, poterebno im je samo dva dana da ih sastave.

PROCEDURA Podizvođač u GSP zadužen je za čišđenje unutrašnjosti vozila, Foto Arhiva

One su najverovatnije napravile košnicu dok je vozilo stajalo i bilo bez putnika. Međutim, u autobusu koji je bio u pokretu sigurno nije moglo da bude pčela u košnici jer se one tokom pokreta razbeže. Osim toga, ne bi ni ušle da je unutra bilo ljudi.

Foto Arhiva

Naš sagovornik, takođe, navodi da razloga za brigu nema i da građani ne treba da se plaše pčela.

Na pitanja upućena GSP "Beograd" i Sekretarijatu za javni prevoz kako se uopšte dogodilo da ovakav autobus izađe na ulicu i da li će i ko biti kažnjen zbog propusta, odgovor nismo dobili.

VAN KONTROLE HILjADE PČELA

BOŽIDAR Gašić kaže da u Beogradu ima više od 5.000 pčela koje nisu pod kontrolom pčelara, i da je slična situacija u ostalim gradovima.

- Pčela se ne treba bojati - navodi Gašić.

- Ako ih vidite van košnica one nisu opasne, tako da građani nemaju razloga za brigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!