GRAĐANI ĆE SORTIRATI OTPAD U KESE: Premijerka Brnabić sa čelnicima grada i predstavnicima "Beo čiste energije" na novoj deponiji

M. STANOJKOVIĆ

28. 09. 2021. u 22:51

BEOGRAĐANI uskoro mogu da očekuju da se uključe u proces selekcije otpada.

ГРАЂАНИ ЋЕ  СОРТИРАТИ  ОТПАД У КЕСЕ: Премијерка Брнабић са челницима града и представницима Бео чисте енергије на новој депонији

saradnja Premijerka Brnabić sa čelnicima grada i japanskim partnerima, Foto Tanjug

S obzirom na to da na novoj deponiji u Vinči zabranjeno odlaganje mešovitog otpada, sugrađani će dobijati kese za razvrstavanje i za to će ostvarivati neke pogodnosti. A od sledeće grejne sezone može da se očekuje da deset odsto radijatora u gradu greje na otpad.

Kako je podsetila premijerka Ana Brnabić prilikom obilaska deponije, čitav ovaj projekat ulaganja u deponiju Vinča sadrži pet malih projekata, od kojih je svaki izuzetno važan za zaštitu životne sredine.

- Prvi projekat je zatvaranje stare deponije i izgradnja nove sanitarne deponije koja je otvorena 2. avgusta - rekla je premijerka.

- Drugi je otvaranje deponije za odlaganje građevinskog otpada, koja je otvorena 18. avgusta. Treća komponenta je izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada koja će biti završena u novembru sledeće godine. To znači da ćemo od sledeće grejne sezone u Beogradu imati oko deset odsto ukupne toplotne energije i pet odsto električne energije koja će dolaziti iz otpada.

Rešenje Za nekoliko godina na ovom prostoru će biti zelena površina, Foto Tanjug

Novu deponiju u Vinči su u društvu premijerke, obišli i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradska sekretarka Ivana Vilotijević i predstavnici "Beo čiste energije". Kako je najavio Vesić, narednih godina uspostaviće se sistem sortiranja otpada koji postoji u razvijenim zemljama Evrope.

- Počinje reorganizacija "Gradska čistoće", a zahvaljujući reciklažnim dvorištima počeće sortiranje otpada - rekao je Vesić.

- Građani će u kese sortirati otpad i uspostaviće se čitav sistem nagrađivanja za one koji sortiraju. To je posledica konačnog rešavanja sanitarne deponije u Vinči. Narednih godina u Beogradu uspostavićemo sistem koji postoji u svim zemljama razvijene Evrope, a to znači sortiranje otpada i primarnu selekciju, tako da na deponiju neće biti dovožen sav otpad.

Izgradnja toplodalekovoda Obrenovac-Beograd, koji će omogućiti da se smanji kupovina gasa i to za jednu trećinu, trebalo bi, takođe, uskoro da počne.

NIJEDNA KAP OTPADNE VODE VIŠE U DUNAV

RAD na postrojenjima za preradu otpadnih voda trebalo bi da uskoro bude ozvaničen.

- Ubuduće nijedna kap vode neprerađena više neće otići u Dunav ili u zemlju već u čistom obliku u prirodu - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku