OD SURČINA DO NOVOG BEOGRADA KRAJEM GODINE: Izgradnja veze prestonice sa "Milošem Velikim" u punom zamahu i ovih ledenih januarskih dana

Š. Marović

26. 01. 2022. u 08:51

NISKE temperature u prestonici nisu zaustavile radove na izgradnji infrastrukturnih projekata, pa tako radnici kineske kompanije CCCC uređuju brzu saobraćajnicu od Novog Beograda do Surčina.

ОД СУРЧИНА ДО НОВОГ БЕОГРАДА КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Изградња везе престонице са  Милошем Великим у пуном замаху и ових ледених јануарских дана

Ministar Momirović sa saradnicima juče u Surčinu, Foto Tanjug

Dužina ovog puta je 7,9 kilometara, a kompletan posao biće završen do kraja godine.

Budući putni pravac povezaće petlju Surčin sa Vojvođanskom i Ulicom Jurija Gagarina na Novom Beogradu, a njegova izgradnja košta 58 miliona evra. Smatra se prvom deonicom auto-puta "Miloš Veliki" i projektovan je za prosečnu brzinu od 80 kilometara na sat.

- Građevinski radovi se izvode uprkos niskim temperaturama, ali moramo da ih završimo na vreme - istakao je ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je sa predsednikom Surčina Stevanom Šušom juče obišao radove.

- Ovo je najmanji projekat brze saobraćajnice, ali veoma bitan zbog tranzitnog saobraćaja.

Posebno je značajan za Surčin, jer je njegov sastavni deo i petlja Jakovo, koja danas dolazi na Republičku revizionu komisiju. Očekujem da već u narednim mesecima možemo da krenemo u izgradnju te petlje, koja će značajno rasteretiti centar ove opštine.

Ministar Momirović sa saradnicima juče u Surčinu, Foto Tanjug

Saobraćajnica Novi Veograd - Surčin biće gradska magistrala i imaće tri kolovozne trake sa obe strane. Biće urađen i razdelni pojas, obostrane bankine, ivično zelenilo, pešačke staze i na jednom delu dvosmerne biciklističke staze.

- Eksproprijacija na surčinskoj strani je završena, ostalo je nekoliko sporova na Novom Beogradu - istakao je za "Novosti" predsednik opštine Surčin Stevan Šuša.

- Radovi napreduju odličnom dinamikom, već je nasut veliki deo saobraćajnice. Pobijeni su i šipovi za prelaz preko Galovice. Ostaje da se završi projektna dokumentacija za petlju Surčin 1, koja će se nalaziti blizu glavne surčinske petlje i služiće za odlazak vozila ka budućem nacionalnom stadionu.

Ministar Momirović sa saradnicima juče u Surčinu, Foto Tanjug

TRI NADVOŽNjAKA I TRI MOSTA

IAKO je duga samo 7,9 kilometara izgradnja ove saobraćajnice predstavlja pravi građevinski poduhvat, jer se radi na kompleksnom terenu. Tako će za prolaz vodotokova i lokalnih puteva kineski i srpski graditelji uraditi tri mosta i tri nadvožnjaka, kao i jednu kružnu i tri površinske raskrsnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)