MURAL POSVEĆEN BRANI PEROVIĆ: Na zidu OŠ "Ilija Garašanin" u Grockoj lik prve direktorke Instituta "Vinča"

J. Dinčić

20. 03. 2022. u 06:47

ZID Osnovne škole "Ilija Garašanin" u Grockoj ubuduće će krasiti mural posvećen Branislavi Brani Perović, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, naučnici, fizičarki i prvoj direktorki Instituta za nuklearne nauke "Vinča". Mural se oslikava u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije", a opština Grocka ima čast da bude domaćin jednom od deset dela koji će biti oslikani u lokalnim samoupravama i gradovima širom naše zemlje.

МУРАЛ ПОСВЕЋЕН БРАНИ ПЕРОВИЋ: На зиду ОШ Илија Гарашанин у Гроцкој лик прве директорке Института Винча

Ukras na osmoletki / Foto GO Grocka

Nakon javnog konkursa za ulične umetnike i odluke stručnog žirija, lik Brane Perović prema pobedničkoj skici ovih dana oslikava poznati umetnik Vuk Đurić sa kolegama Irenom Jevtović i Lazarom Njegomirovićem.

- Kao omaž znamenitim ženama i rodnoj ravnopravnosti, Ambasada Kraljevine Holandije pokrenula je projekat "Izuzetne žene Srbije", koji sprovodi u saradnji sa Centrom za ženske studije i Kulturnim centrom GRAD, a mural u Grockoj nastaje i uz logističku podršku Opštine Grocka i Centra za kulturu Grocka - objašnjava Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Branislave Perović ostala je upamćena kao prva žena direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka. Njen lik i delo predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice, jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke.

Radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu "Vinča", formirala je odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta koji i danas posluje na teritoriji opštine Grocka.

Bila je i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu, gde je predavala Fizičku elektroniku gasova na redovnim studijama i rukovodila postdiplomskim studijama na smeru Fizika jonizovanih gasova.

OSTALI MURALI

U OKVIRU konkursa "Izuzetne žene Srbije" odlučeno je da u prestonici budu oslikana još dva murala. Jedan će biti posvećen Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji, a njen lik predstaviće čuveni ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista. Umetnica Marija Šoln oslikaće lik Gine Ranjičić, prve poznate romske pesnikinje. Ostali murali biće oslikani u gradovima širom zemlje, a do sada je završen samo mural u Kruševcu posvećen čuvenoj atletičarki Veri Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!