AUTOMOBILI OTELI I ZELENE POVRŠINE: Građani uzurpiraju i oplemenjeni prostor oko zgrada u kojima žive

Š. Marović

14. 04. 2022. u 13:58

ZBOG nelegalnog parkiranja na zelenim površinama u gradu, pripadnici Komunalne milicije u toku 2021. godine dobili su 1.450 prijava, dok je za prva tri meseca 2022. na njihovu adresu pristiglo čak 518 primedbi!

АУТОМОБИЛИ ОТЕЛИ И ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ: Грађани узурпирају и оплемењени простор око зграда у којима живе

Vozila ostavljena u parku, Foto Arhiva

Kazne za bahatost pojedinih vozača iznose od pet do 25.000 dinara, ali to kao da ne sprečava da se prekršaji iznova dešavaju.

Ovakvu situaciju u prestonici dodatno otežava nedostatak parking-mesta i podzemnih garaža, pa građani svoje četvorotočkaše ostavljaju gde stignu. Najčešće u okolini svojih zgrada uništavajući kvadrate predviđene za odmor i okolno zelenilo.

Komunalni milicionari, u skladu s ovlašćenjima preduzimaju mere, mada je teško zaći u svako naselje. A uzurpiranje zelenih površina rasprostranjeno je svuda.

- Milicionar je ovlašćen za preduzimanje mera uklanjanja vozila, kao i postavljanja uređaja kojim se sprečava njegovo odvoženje. Kada se ustanovi kršenje reda, izdaje se i prekršajni nalog, podnosi prijava nadležnom organu za učinjeno krivično delo i obavesti drugi organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Efekti nažalost nisu zadovoljavajući, ali se mora uzeti u obzir i da broj automobila raste.

- Namet od 15.000 dinara dobijaju oni koji uzurpiraju travnjake, drvorede i druge zasade, obale reka i vodene površine, pošumljene terene i rekreacioni prostor - kažu oni.

- Građani će platiti 10.000 dinara ako svojim zaustavljanjem ili parkiranjem ometaju korišćenje ulice u kojoj se kreću vozila javnog prevoza. Najmanje kazne od 5.000 dinara su za zaustavljanje i parkiranje oko stambenih i poslovnih zgrada i između blokova tih objekata.

Odnošenje vozila "paukom" košta više od 200 evra, Foto P. Milošević

Uvidom u elektronsku evidenciju, koju vodi Sekretarijat za poslove komunalne milicije, najviše prijava prošle godine, njih čak 608, stiglo je sa Novog Beograda, a ove godine za prva tri meseca 212. Zatim slede Zemun, Čukarica, Rakovica, Palilula, Zvezdara.

Najmanje prijava u 2021. bilo je u Mladenovcu, Obrenovcu i Sopotu.

PRIJAVE NA BROJ ILI MEJL

PRIJAVE za nepropisno parkiranje vozila na zelenim površinama mogu se uputiti Sekretarijatu za poslove komunalne milicije na broj 0800-110-011, koji je otvoren za građane 24 sata dnevno svakog radnog dana, vikendom i u dane državnih i verskih praznika. Prijave se mogu podneti i preko sajta https://komunalnamilicijabeograd.rs/, a komunalci će reagovati u najbržem mogućem vremenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MA, NE MOŽETE MI NIŠTA! Novak Đoković isprozivao bahate Engleze kao nikada u životu!