GASNA STANICA KRAJEM GODINE: Izgradnja prostora za napajanje zglobnih autobusa na prirodni gas

Š. Marović

20. 05. 2022. u 08:51

IZGRADNjA stanice za napajanje sto novih autobusa na prirodni gas počeće uskoro u pogonu GSP na Karaburmi, pošto je tender, raspisan u avgustu prošle godine, uspešno okončan. Posao uređenja ovog prostora dobila je pančevačka firma Bedem Energy Solution d. o. o., a početno ulaganje biće 3,5 miliona evra.

ГАСНА СТАНИЦА КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Изградња простора за напајање зглобних аутобуса на природни гас

Foto promo

Takođe, kako saznaju "Novosti", prestoničkim ulicama će saobraćati vozila marke VMS turskog proizvođača, koji je izabran na javnom nadmetanju prošle godine.

Kako smo saznali u GSP, gasna stanica, inače prva takve vrste u prestonici, biće završena do kraja godine, ako ne bude nepredviđenih okolnosti. To je uslov da ulicama glavnog grada počne da saobraća 100 zglobnih autobusa na prirodni gas.

Grad će tako sa budućim investitorom projekta, odnosno firmom iz Pančeva, potpisati ugovor o javno-privatnom partnerstvu na 15 godina.

Na Mirijevskom bulevaru biće izgrađen najsavremeniji priključni gasovod, stanice komprimovanog prirodnog gasa (KPG) i nabavka i ugradnja opreme za njegovo snabdevanje i distribuciju vozilima GSP, kao i putničkim vozilima, taksistima i automobilima za distribuciju. Inače, komprimovani prirodni gas je gorivo koje se koristi za napajanje vozila i ima manje štetnih emisija od naftnih derivata.

Punionica autobusa će imati tri dvoručna točeća automata, dok će javna punionica posedovati dva automata. Predviđa se ugradnja odgovarajućeg softverskog programa, koji će omogućiti evidenciju i praćenje isporučenog KPG po svakom vozilu, prosečnu potrošnju na 100 kilometara i druge zahtevane pokazatelje. Projekat će se sprovesti u tri faze. Prva i druga trajaće najviše tri meseca uz 30 dana probnog rada stanice. Prva faza obuhvata projektovanje, planiranje, pribavljanje neophodne dokumentacije, pripremu lokacije za izgradnju, a druga samu gradnju i puštanje u pogon.

Takođe, na tender vredan 30 miliona evra za kupovinu 100 zglobnih autobusa javile su se dve firme, a izabrana je ponuda turskog proizvođača. Vozila marke VMS biće kupljena na lizing, a putem povlastica Grad će dobiti mogućnost da deset odsto svih sredstava, koja se budu potrošila, vrati GSP, ako se novim autobusima zamene stari sa "evro 2" i "evro 3" dizel-motorima. Kupovina ovih vozila je, kako su ranije naveli gradski čelnici, samo početak ispunjenja obećanja da do 2030. godine ne bude nijedno vozilo u javnom prevozu koje koristi dizel. Plan je da se u narednih pet godina kupi pet stotina solo ili zglobnih autobusa na prirodni gas.

AMBICIOZAN PLAN

OSIM deset ekoloških autobusa, koji na ulicama glavnog grada saobraćaju od ove godine, Grad ima u planu da kupi i 40 trolejbusa. Plan je da kada prestonica 2030. dobije prvu liniju metroa, uz proširenje BG voza, na ulicama ne bude nijednog dizel-vozila u javnom prevozu, čime će zagađenje biti ravno nuli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije