BEOGRAD MIRISAO NA SIR: Jedinstveni festival hrane privukao juče veliku pažnju sugrađana (FOTO)
CENTRALNI hol na prvom spratu "Beo šoping centra" juče je mirisao na sir! Više od 30 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske na 14. "Balkan čiz festivalu" predstavilo je posetiocima brižljivo pripremljene mlečne proizvode, ali i mnogobrojne druge delikatese, pića i začine.

Foto D. Milovanović
Štandovi su bili puni originalnih namirnica uz koje su se tiskali Beograđani kako bi probali i pazarili neki od ponuđenih sireva.
Na ovogodišnjem festivalu bilo je dosta različitih izlagača, pa su posetiocima mogli da "proberu" svoje parče sira. U ponudi je bilo raličitih kačkavalja i proizvoda od kozjeg mleka, kao i manastirski sir. Najviše pažnje ipak je privukao mlečni delikates iz Francuske, ali za razliku od ostalih štandova prodavci nisu dozvolili degustaciju.
Međutim, to nije omelo Beograđane da u redu stoje kako bi pazarili francuski sir.
- Uvozimo sireve sa francuskih Alpa - kaže nam prodavac sa ovog štanda.
- Jedan sir od 40 kilograma napravljen je od 500 litara mleka. Naši sirevi su posebno jer stoka pase travu na Alpima, na stazama za skijanje koje su prazne tokom leta, a reč je o životinjama u kojima nema ni grama hemije niti koncentrata u ishrani. Posetiocima nudimo nekoliko vrsta sireva - od ovčijeg i sirovog mleka, plavi sir, kao i bri koji nam najviše traže mušterije.
Red se stvorio i na susedoj tezgi Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" iz Pirota gde su Beograđani bili u prilici da uživo vide kako se pravi "najmlađi" kačkavalj, odnosno, đubek.
- Naše sireve takođe prave nastavnici i učenici iz Pirota u okviru praktične nastave u našoj školi gde se deca obučavaju u proizvodnji različitih sireva - kaže nam Aca M. dok meša sir u pletenoj korpi potopljenoj u vrućem kotlu.
- Ovako napravljen kačkavalj je najbolji da kada se stavi na picu i zapeče, ali ljudi mogu i da ga jedu ovako bez neke posebne pripreme.
"Balkan čiz festival" biće otvoren i danas u periodu od 10.00 do 22.00 sata, a ulaz je besplatan.
MOHITO MEDOVAČA
OSIM sireva izlagači su mušterijama predstavljali i "fatalne" začine, voćne namaze za sireve i mesa, kao i vina i rakije.
- Posetiocima isključivo nudimo čistu rakiju od meda, koja je nastala fermenatcijom meda i jedina koja nema metil-alkohol u sebi. Imamo i likere malina, višnja, orahovača, kao i mohito medovača, za koju su najviše zainteresovani. To je čista rakija od meda na koju se doda med i nana mohito da bude kao koktel - kaže Nevena Jovićević iz Velike Plane.

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (1)