PROSTOR ZA PSE TREBA DA DOBIJE SVAKI PARK: Povodom Međunarodnog dana životinja, gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio bolje uslove za ljubimce

S. V.

05. 10. 2022. u 11:40

VEĆINA prestoničkih parkova imaće ograđen prostor za pse, kao u Tašmajdanu.

ПРОСТОР ЗА ПСЕ ТРЕБА ДА ДОБИЈЕ СВАКИ ПАРК: Поводом Међународног дана животиња, градоначелник Александар Шапић најавио боље услове за љубимце

Mezimci će dobiti ograđen prostor za igru, Foto Beoinfo

Takođe, deo jedne beogradske zelene oaze imaće najveće igralište za kućne ljubimce u ovom delu Evrope. To je juče, povodom Međunarodnog dana životinja, najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom obilaska JKP "Veterina Beograd".

On je podsetio da je u toku izrada nacionalne strategije za poboljšanje uslova i rešavanje pitanja napuštenih pasa, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine.

- Formiraćemo tim ljudi koji će, sa kolegama iz "Zelenila" obići sve beogradske parkove - kazao je Šapić.

- Posle te analize, u gradski budžet za sledeću godinu biće ubačena stavka za izgradnju prostora za kućne ljubimce u svim parkovima gde je to moguće. Time ćemo značajno unaprediti sadržaj parkova i obezbediti bolje uslove za sve sugrađane koji imaju ljubimce, ali i za ljude koji možda imaju strah od životinja.

Prvi čovek prestonice drži u tajnosti koji će gradski park biti u znaku ljubimaca, ali otkriva da će tu biti dobro opremljen prostor, sa vodom, peskom, mnogim rekvizitima. Do kraja godine, u dva ili tri parka biće ograđen prostor za pse.

Govoreći o izradi nacionalne strategije za smanjenje pasa lutalica na ulicama, Šapić je rekao da će Beograd biti prva lokalna samouprava koja će usvojiti taj dokument i primeniti ga u praksi.

- Predstavićemo mere koje mislim da bi mogle da budu preduzete, kao što su čipovanje pasa, vakcinacija, registracija odgajivačnica i sve druge stvari koje su standard u razvijenim zemljama. Mislim da Beograđani to zaslužuju.

Prema njegovim rečima, nije se odustalo od izgradnje groblja za kućne ljubimce na Bežaniji, a po završetku radova biće predato "Veterini" na upravljanje.

GRUBIĆ: NEMA LUTALICA NA ULICAMA

DIREKTOR JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić ističe da je na ulicama glavnog grada svega jedan odsto napuštenih čupavih ljubimaca.

- Psi "lutalice", kako se u kolokvijalnom govoru nazivaju oni bez vlasnika i doma, svedeni su na svega jedan odsto. Sve ostalo su, nažalost, napušteni vlasnički psi. U širem centru grada sada je mnogo manje ostavljenih ljubimaca nego pre sedam ili osam godina. Naš cilj je da isto uradimo i u Obrenovcu, Sopotu, Mladenovcu. Verujem da će nacionalna strategija doprineti tome da budemo uvršteni u listu zemalja koje su taj problem potpuno rešile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)