"BELI" ĆE UBUDUĆE MERITI DECIBELE: Odredba usvojena krajem prošle godine - precizno se zna koliki nivo buke sme da bude

A. V. V.

22. 10. 2022. u 10:21

DA li komšija "burgija" od rane zore širom otvorenih prozora ili muziku pušta na zvučnike koja se čuje do kraja ulice, ubuduće će biti u obavezi da sankcionišu - "beli".

БЕЛИ ЋЕ УБУДУЋЕ МЕРИТИ ДЕЦИБЕЛЕ: Одредба усвојена крајем прошле године - прецизно се зна колики ниво буке сме да буде

Foto: M. Anđela

Beogradski lični asistenti, bivši komunalni milicionari, od pre nekoliko dana svakodnevno "krstare" prestoničkim opštinama gde su građanima na raspolaganju za prijavu komunalnih problema, ali i da, ako zateknu neki prekršaj, pišu prijave. Prema predlogu izmene odluke, koja će se pred odbornicima Skupštine grada naći u utorak, za nadzor akustičnih zona i poštovanje odredaba biće zadužen novoformirani Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine pre nekoliko godina izradio je granice šest akustičnih zona i propisao nivo decibela koji građani ne smeju prelaziti. Gradski odbornici ovu odluku posle dugo najava nadležnih usvojili su na sednici krajem prošle godine. A, za kontrolu poštovanja propisanih odredbi bili su zaduženi Sekretarijat za inspekcijske poslove i Sekretarijat za poslove Komunalne milicije, da bi, ukoliko gradski odbornici na nastupajućoj sednici budu dali zeleno svetlo, biti zaduženi "beli".

Podsetimo, Odlukom o određivanju akustičnih zona na teritoriji Grada Beograda određeno je ukupno šest područja gde je tačno određena granična vrednost indikatora buke izražena u decibelima. U prvu zonu spadaju delovi za odmor i rekreaciju, bolnice, kulturno-istorijski lokaliteti i veliki parkovi, gde buka danju ne sme prelaziti 50, a noću 40 decibela.

- U drugoj su turistička područja, kampovi i škole (dan 50, noć 45), trećoj stambena područja (55, 45), četvrtoj poslovna i trgovačko-stambena područja i dečja igrališta (60, 50). U petu spadaju gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, deo duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica (65, 55) - precizira se u odluci.

Foto Grad Beograd

Poslednja zona obuhvata industrijske, skladišne i transportne terminale, gde buka ne sme preći granicu u zoni sa kojom se graniči. Jedan od glavnih razloga za donošenje ove odluke bio je kako bi se zakonski bolje regulisale obaveze vlasnika ugostiteljskih objekata, koji su jedni od glavnih izazivača buke u glavnom gradu i na koje su se građani prethodnih godina najviše žalili nadležnima.

CETINjSKA PO STAROM

ŽITELjI Cetinjske ulice, jedne od najpoznatijih u gradu, sa velikim brojem ugostiteljskih objekata i mesta za provod, dobili su pre nekoliko meseci Grad na sudu jer nije sprečio galamu kad joj vreme nije. Trebalo je da im bude isplaćeno 1,6 miliona dinara. Međutim, iako su posle nekoliko godina izvojevali sudsku pobedu, buka u Cetinjskoj nije utihnula, a Grad je zatražio reviziju. Tako da građani nisu dobili ni novac.

BONUS VIDEO - MINISTAR MOMIROVIĆ: Saobraćajnica Novi Beograd - Surčin biće završena do februara 2023. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (1)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?