ZASIJAO ČITAV BRANKOV MOST: Promenjena javna rasveta na frekventnom prelazu između starog i novog dela grada

Š. M.

07. 12. 2022. u 08:30

REKONSTRUKCIJA betonskog dela Brankovog mosta je završena, a postavljeno je i 15 novih stubova javne rasvete.

ЗАСИЈАО ЧИТАВ БРАНКОВ МОСТ: Промењена јавна расвета на фреквентном прелазу између старог и новог дела града

Brankov most, Foto I. Marinković

Dalje uređenje čeličnog dela mostovske konstrukcije i kompletna sanacija očekuje se naredne godine.

Zamena dotrajalih stubova rasvete počela je 24. novembra, ali nije uzrokovala veće gužve na mostu nego što je to uobičajeno za ovu saobraćajnicu, pošto su za automobile bile prohodne i žute trake.

- Pošto su nam stručnjaci dali nalog da uklonimo staru rasvetu sa Brankovog mosta, odmah smo pristupili radovima - istakao je gradski menadžer Miroslav Čučković.

- Imamo 29 stubova javne rasvete i oni se nalaze na dve mostovske konstrukcije, jer je Brankov most sačinjen i od betona i od čelika. Čelični deo koji je nad rekom, imao je 14 stubova, a deo od tržnog centra "Ušće" do samog čeličnog ima 15 stubova.

Poslednja rekonstrukcija Brankovog mosta vredna 210 miliona dinara trajala je godinu dana i završena je u junu 2018. godine. Čelične konstrukcije bile su u lošem stanju, a ojačane su sa 350 tona novog čelika.

- Kompletno smo zamenili rasvetu na betonskoj konstrukciji i sada je bezbedan niz za sve učesnike u saobraćaju - kaže Čučković.

- Čelični deo je uklonjen, s obzirom na to da je korozija nagrizla i jednu i drugu mostovsku konstrukciju, tu spojnicu koja je držala postolje za taj stub, pa smo sve stubove i postolja sklonili. Bitno je da košava u proteklom periodu nije mogli da nanese štetu, pre svega stubovima, da se neki od njih ne otkači, udari nekog prolaznika ili padne na automobil.

Postavljena je svetlosna signalizacija, obezbeđena osvetljenost čeličnog dela mosta, a betonski deo je u potpunosti zamenjen.

- U tih 14 dana mi smo planirali da sve što je na betonskim postoljima sredimo, a na čeliku sklonimo - napominje gradski menadžer.

- Čelična konstrukcija nije mogla da se radi u ovom delu godine zato što antikorozna zaštita koja mora da se postavi ne može da se suši kad su magloviti dani, kada je velika vlažnost.

MAŠINE IDU NA OBOD GRADA

GRADSKI menadžer je naglasio da su juče završeni putarski radovi u Ulici partizanske avijacije na Bežanijskoj kosi, kao i da se oni u centru grada neće sprovoditi od 15. decembra do 7. januara.

- Selimo mašine na obodne delove grada - kaže Čučković.

- Radićemo u Maloj Moštanici, Barajevu, rekonstrukciju kompletne vodovodne mreže u Šangaju, završetak batajničke petlje. Sve ono što ne opterećuje centar prestonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije