OD KIRIJA PREKO SUDA U KASI 64,8 MILIONA: Najviše tužbi protiv Grada zbog ujeda pasa, a nesavesni zakupci našli se na meti pravobranilaštva

B. Borisavljević

14. 01. 2023. u 06:15

TOKOM prošle godine, protiv Grada je podneta 541 tužba zbog ujeda pasa ili mačaka, u 18 slučajeva povod je bio upadanje u šaht, a 14 Beograđana je tražilo odštetu jer su upali u rupu, saznajemo u Gradskom pravobranilaštvu.

ОД КИРИЈА ПРЕКО СУДА У КАСИ 64,8 МИЛИОНА: Највише тужби против Града због уједа паса, а несавесни закупци нашли се на мети правобранилаштва

Foto P. Milošević

Na račune oštećenih na ime nadoknade, posle donošenja pravosnažnih presuda iz gradske kase je uplaćeno 44,8 miliona dinara. Sa druge strane, Grad je bio tužilac u 973 slučaja. Najčešće su to bile parnice u vezi zakupa, a u budžet se po tom osnovu "slilo" 64,8 miliona dinara.

Beograđani najčešće presaviju tabak za naknadu štete usled ujeda nevlasničkih pasa, povreda uzrokovanih padom u šaht, štete uzrokovane vremenskim i drugim nepogodama. Pošto parnični postupci traju i nekoliko godina do pravosnažnog okončanja, Grad je osnovao Komisiju za naknadu nematerijalne štete usled ujeda nevlasničkih pasa, gde je "suđenje" brzo.

- Građani koje su napali nevlasnički psi mogu zahtev da podnesu Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, kao i na adresu Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda - kažu u pravobranilaštvu. - Komisija se sastaje jednom nedeljno i radi veoma efikasno te u jednom danu odlučuje i o 40 zahteva. Napominjemo da, bez obzira na veliki broj podnetih zahteva, komisija brže odluči o njima u odnosu na pokrenute parnice pred sudom. Takođe, nema troškova prilikom podnošenja zahteva i oštećeni svoje pravo brže ostvaruju nego da podnesu tužbu nadležnom sudu. Sudski postupak iziskuje troškove veštačenja, sudskih taksa i često troškove advokata.

U pravobranilaštvu ističu da je, u pogledu ishoda svaka parnica slučaj za sebe. Tako postoje usvajajuće, ali i odbijajuće presude, kao i presude kojima se delimično usvaja tužbeni zahtev sa veoma različitim procentom uspešnosti.

Foto P. Milošević

- Grad Beograd najčešće tuži preduzeća i pojedince, kao zakupce na osnovu Ugovora o zakupu poslovnog prostora, radi duga zbog neizmirene zakupnine za poslovne prostore na kojima je Grad nosilac prava javne svojine ili prava korišćenja - objašnjavaju u pravobranilaštvu. - Česte su i parnice radi naknade štete, kao i neosnovanog obogaćenja zbog korišćenja poslovnog prostora bez pravnog osnova, odnosno zaključenog ugovora o zakupu. Najčešći ishod su pravosnažne presude kojima se usvaja tužbeni zahtev i obavezuju tuženi da Gradu isplate utuženi iznos, kao i troškove parničnog postupka.

 

ZARAČUNATE ZATEZNE KAMATE

Na račun Sekretarijata za imovinske i pravne poslove grada Beograda se uplaćuje iznos glavnog duga sa zakonskom zateznom kamatom na ime neizmirenih zakupnina, te naknada štete, neosnovanog obogaćenja za neosnovano korišćenje poslovnog prostora u vlasništvu grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića