DECA I LJUBIMCI DELE TRAVNJAK: Podeljena mišljenja Beograđana oko podizanja novih prostora za ljubimce u prestoničkim parkovima

A. Z. K.

10. 02. 2023. u 09:33

U BEOGRADU će biti podignuto još pet parkova za pse na nekoliko lokacija u gradu. Iako ljubimci dobijaju sve više mesta za igru u prestonici, ovo ipak nije dovoljno da se vlasnici ponašaju odgovorno i svoje pse izvedu u ove prostore. Zbog toga je svakodnevna slika u gradu da se mališani igraju na zelenim površinama na kojima je ostavljen pseći izmet.

ДЕЦА И ЉУБИМЦИ ДЕЛЕ ТРАВЊАК: Подељена мишљења Београђана око подизања нових простора за љубимце у престоничким парковима

Foto N. Fifić

Među Beograđanima nema jedinstvenog mišljenja, pojedini upućuju molbe za još pet-parkova, dok drugi smatraju da je neophodno urediti više zelenih površina u kojima će odmarati građani. Iako u gradu postoji par desetina prostora koji su namenjeni ljubimcima, najveći problem predstavlja nedgovornost pojedinaca. Kako je gradonačelnik najavio u sredu Beograd će nove prostore za ljubimce dobiti prostr u Ulici Matice srpske, parku Ušće, na Banovom brdu i Belim vodama i Ulici Indire Gandi na Voždovcu.

Prema rečima direktora JKP "Veterina Beograd" Budimira Grubića, nije sigurno da će veći broj ovih zona uticati na ponašanje vlasnika.

- Važno je da pojedini Beograđani postanu odgovorniji i da im se poveća svest o obavezama koje imaju kada uzmu ljubimca - rekao je Grubić. - Pokušavamo da mališane naučimo da se ponašaju odgovorno i da sami stvorimo generacije koje će se ophoditi onako kako dolikuje.

Kada se pomene tema parkova za pse reakcije Beograđana su različite, pojedini smatraju da je ovo dobar način da građani i životinje dobiju svoje parče zelenila. Sa druge strane vlada mišljenje da je bolje ovaj novac usmeriti na uređenje parkova u kojima se građani relaksiraju.

- Moj stav je da je dobro imati izdvojen prostor u kome će se igrati ljubimci. Postoji mnogo ljudi koji se plaše, i sigurnije je životinje i decu držati odvojeno i da svako ima svoje mesto za igru. Međutim, mnogo njih pusti svoje pse da šetaju slobodno po parkovima - rekla nam je jedna sugrađanka.

Kako nadležni tvrde pravljenjem pet-zona u Beogradu unaprediće se stanje zelenih površina. Kako su za "Novosti" rekli u JKP "Zelenilo Beograd" održavanjem i gradnjom novih zona pokazuje se briga o sigurnosti sugrađana i njihovih kućnih ljubimaca.

PRAVILA ŠETNjE LjUBIMACA

PRAVILA za držanje i vođenje pasa definisana su Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda i njih kontroliše Komunalna milicija i inspekcija.

- Zabranjeno je puštati pse sa povoca da se slobodno kreću u delu parka i druge javne zelene površine, gde se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom. Ali, predviđena je i mogućnost šetanja pasa na povocu na velikom broju zelenih površina u dozvoljenom vremenskom periodu - navodi se u gradskoj odluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)