SARADNJA SA DŽENĐIANGOM: Delegacija opštine Novi Beograd u poseti Kini

B.B.

20. 07. 2023. u 15:00

PREDSEDNIK opštine Novi Beograd Bojan Bovan, prilikom posete Kini, potpisao je "Sporazum o uspostavljanju saradnje Novog Beograda i grada Dženđianga, provincija Điangsu" sa gradonačelnikom Dženđianga Sju Šuhai.

САРАДЊА СА ЏЕНЂИАНГОМ: Делегација општине Нови Београд у посети Кини

Foto opština Novi Beograd

Sporazum predstavlja okvir za saradnju dve lokalne uprave u oblasti privrede, trgovine, zdravstva, kulture, turizma, obrazovanja, nauke, sporta i drugih oblasti. Tokom boravka u Dženđiangu, gradu sa više od tri miliona stanovnika, Bovan je posetio i Memorilajni centar posvećen Sju Sjinghu i Džu Jing. Domaćini su naglasili da je to prva delegacija iz Srije, koja je posetila taj memorijalni centar i odala počast poginulim kineskim novinarima.

Bovan se u Dženđiangu sastao i sa partijskim sekretarom KP Kine Ma Minglongom, a organizovan je i Forum o saradnji Dženđianga i Novog Beograda u oblasti privrede, trgovine, kulture i turizma.

- Gostoprimstvo i veliko prijateljstvo koje narod Kine gaji prema narodu Srbije, mogli smo da osetimo na svakom koraku naše posete - naveo je Bovan. - Dženđiang je duplo veći od Beograda, a po urbanističkom uređenju, širokim bulevarima, rekama i zelenim površinama, svojim najvećim delom podseća na Novi Beograd. Mogućnosti privredne saradnje sa Dženđiangom su ogromne, jer za gradove te veličine, ima najveći BDP u provinciji Điangsu.

Gosti iz Srbije su u Šangaju posetili i Generalni konzulat Srbije, a poslednjeg dana boravka u Pekingu i Kulturni centar "Ivo Andrić". U razgovoru sa direktorom KC Tatjanom Soldat, bilo je reči o mogućnostima saradnje opština čije su delegacije boravile u Kini i kulturnog centra, kako bi se pružila što bolja mogućnost predstavljanja kulturne baštine.

BOMBARDOVANjE

Pored izuzetno dobrih političkih i privrednih odnosa dve države, Novi Beograd i Dženđiang dodatno je povezao i jedan u nizu tragičnih događaja tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dvoje novinara lista “Guangming ribao“, supružnici Sju Sjinghu i Džu Jing, koji su poginuli u bombardovanju kineske ambasade, 7. maja te godine, rodom su iz Dženđianga.

U delegaciji koja je od 8. do 16. jula boravila u Kini bili su i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine te opštine Dušan Petrić. Povod njihovog boravka u Kini je uspostavljanje saradnje sa gradom Duđiangjan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo