KVALITET NA TEMELJU 100 GDOINA ISKUSTVA: Građevinska škola "Branko Žeželj" obeležava vek od osnivanja

B. Borisavljević

10. 03. 2024. u 10:00

BEZ njih se ne može ni zamisliti nijedno gradilište stambenih objekata, poslovnih zgrada, saobraćajnica, koridora. Nezamenljivi su i u projektnim biroima. Iz klupa Građevinske škole "Branko Žeželj" u proteklih 100 godina izašle su brojne generacije građevinskih tehničara, a od pre nekoliko godina i arhitektonskih tehničara.

КВАЛИТЕТ НА ТЕМЕЉУ 100 ГДОИНА ИСКУСТВА: Грађевинска школа Бранко Жежељ обележава век од оснивања

Foto: N. Skenderija

 U moderno opremljenim kabinetima, uz veliki broj časova praktične nastave u poznatim građevinskim firmama i na terenu, đaci stiču funkcionalna znanja koja odmah mogu da primene na radnom mestu. Za one, koji žele da nastave školovanje, otvorena su vrata svih fakulteta, a ne samo onih u oblasti tehničkih nauka.

U susret obeležavanja značajnog jubileja direktor Aleksandar Rakićević, navodi da je škola osnovana ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića davne 1924. godine. Trenutno je u klupama više od 400 đaka u dva obrazovna profila - građevnski i arhitektonski tehničar. Svi kabineti su povezani na internet, imaju projektore, bioskopska platna i tv uređaje, tako da profesori mogu da realizuju sve vrste multimedijalnih časova.

ISTORIJAT

Nakon rata škola je nosila naziv Građevinska srednja tehnička škola, a od šesdesetih u okviru Školskog centra ime Građevinska tehnička škola. Ovo ime škola nosi sve do 2015.godine kada je na inicijativu nastavničkog veća, školi dodato ime velikog stručnjaka iz oblasti građevinarstva - akademika Branka Žeželja, koji je bio i profesor škole.

Među poznatim učenicima škole su čeuveni reditelj Zdravko Šotra, glumci Nebojša Ilić i Đorđe Mišina, kao i brojni sportisti.

- Bez razvoja građevinarstva, kao ključne privredne grane, nema ni razvoja jedne države, niti njenog ekonomskog napretka - kaže Rakićević. - Obrazovanje mladih je osnov razvoja svakog društva. Upravo u tome leži uspeh svakog od nas. U potrebi da stalno učimo, da se usavršavamo, napredujemo i da kao takvi postignemo dobre rezultate u onoj oblasti kojoj smo posvetili najveći deo svog profesionalnog života. Kvalitetno obrazovanje pomaže nam da lakše sagledavamo svet oko sebe i da iskoristimo šanse koje nam se pružaju. Znanje nam otvara nove puteve, mogućnosti i vidike, ono je snaga budućnosti.

Rakićević navodi da je cilj celog kolektiva da iz škole izlaze mladi i obrazovani ljudi, budući preduzetnici, osposobljeni i za rad u privredi, kao i za nastavak školovanja. Povodom 100 godina postojanja, škola je objavili i prigodnu monografiju.

- Kad se osvrenemo na jednovekovno trajanje, svesni smo duge i bogate tradicije škole - navodi Rakićević. - Poznavati prošlost i tradiciju svoje škole je veoma važno, sa jedne strane da bismo iz nje nešto naučili, a sa druge, da bismo lakše razumeli sadašnjicu. Upravo smo monogtrafijom i želeli da prikažemo i podelimo najlepše i najznačajnije trenutke naše istorije.

Vek od osnivanja, škola će obeležiti svečanom akademijo u Zvezdara teatrz 14.marta na dan rođenja akademika Branka Žeželja čije ime ponosno nosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)