VOŽDOVAC ČEKA MILUNKINU BISTU: Na uglu ulica Braće Jerković i Meštrovićeve sve spremno za spomenik slavnoj srpskoj ratnici

S.V.

02. 04. 2024. u 22:00

JOŠ samo da se na uglu ulica Braće Jerković i Meštrovićeve postavi bista najnagrađivanije žene u istoriji ratovanja - Milunke Savić i ona će zauvek biti na svom Voždovcu. Na postamentu koji se nalazi na platou između ovih ulica već je uklesano "Milunka Savić 1889-1973", a uskoro će da bude postavljen i kip slavne ratnice.

ВОЖДОВАЦ ЧЕКА МИЛУНКИНУ БИСТУ: На углу улица Браће Јерковић и Мештровићеве све спремно за споменик славној српској ратници

D.STEVANOVIĆ

Potez na kojem će biti postavljeno obeležje Milunki Savić nalazi se između dve ulice - Braće Jerković i Meštrovićeve. To je i sada veoma prometna tačka za većinu žitelja tog dela Voždovca, jer se preko parkića ukrštaju staze koje vode od obližnje pijace do doma zdravlja, velikog marketa, pošte, zanatskih i trgovinskih radnji. A, što je najvažnije, tuda prolaze i mnogobrojni đaci koju idu u dve osnovne škole, "Jovan Jovanović Zmaj" i "Đura Daničić", pa će se oni svakodnevno "susretati" sa srpskom Jovankom Orleankom, kako su Savićevu prozvali Francuzi.

Od početka godine, uređuje se ovaj deo Voždovca. Na mestu nekadašnje česme podignut je postament. Radnici gradskih komunalnih preduzeća počeli su veliko sređivanje, uredili su zelenilo, posadili tuje i postavili novu rasvetu a na banderama su i reflektori koji će biti usmereni ka spomeniku. Tako da će memorijal, kako i zaslužuje Milunka Savić, biti osvetljen i noću.

Pre tri i po godine, posle pisanja "Večernjih novosti" da je kuća Milunke Savić na Voždovcu u katastrofalnom stanju i da bi mogla da se sruši, reagovale su gradske i republičke vlasti, te je odlučeno da se dom slavne ratnice obnovi u znak sećanja i poštovanja.

Milunka Savić rođena je u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje, u opštini Raška. Po objavljenoj mobilizaciji, u oktobru 1912, Milunka se prijavila na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu i registrovala se pod imenom Milun Savić.

Pod tim muškim imenom borila se u balkanskim ratovima 1912. i 1913, jer kao žena nije mogla biti vojnik. Njen stvarni identitet otkriven je posle ranjavanja, u bici na Bregalnici, 1913.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)