PRAVE I DRUGI AUTO NA STRUJU: Tim "Drumska strela" na osam prestižnih takmičenja

B. Borisavljević

08. 04. 2024. u 11:23

TIM studenta Univerziteta u Beogradu "Drumska strela" koji je napravio prvu električnu formulu u našoj zemlji, ove godine će predstaviti svoje drugo vozilo na struju. Budući inženjeri sa Mašinskog fakulteta, zajedno sa kolegama sa drugih visokoškolskih ustanova, kvalifikovali su se i na osam prestižnih takmičenja u osmišljavanju, konstruisanju i izradi trkačkih bolida - "Formula student".

ПРАВЕ И ДРУГИ АУТО НА СТРУЈУ: Тим Друмска стрела на осам престижних такмичења

Bolid na struju / Foto P. Milošević

Od 2010. godine, kada je tim osnovan, akademci se mogu pohvaliti sa deset izrađenih vozila, 25 takmičenja i više od 1.000 projektovanih, proizvedenih i nabavljenih komponenata. Kroz tim je do sada prošlo 500 studenata, koji rade na projektu trkačkog vozila po uzoru na Formulu 1.

- "Drumska strela" će ove godine predstaviti svoje drugo električno vozilo - kaže Boško Bajić, vođa "Drumske strele", student Mašinskog fakulteta u Beogradu. - Tim je trenutno u fazi izrade delova, dok se paralelno testiraju određeni sistemi vozila, pogona i prenosnika snage, kao i ispitivanja različitih kompozitnih struktura radi budućih unapređenja vozila.

"Formula student" je takmičenje u osmišljavanju, konstruisanju i izradi trkačkih bolida. Koncipirano je da podstiče inovativnost i razvijanje praktičnih veština studenata i sastoji se iz dva dela - statičkih i dinamičkih disciplina, navode s Mašinskog fakulteta.

Prema njegovim rečima, ove sezone tim se opredelio za vozilo sa pogonom na zadnjim točkovima, elektromotore i planetarne prenosnike, koji su zajedno sa baterijskim paketom postavljeni iza vozača, dok glavni strukturalni element predstavlja znatno unapređena monokok šasija. Na novom modelu vidna su poboljšanja na sistemima oslanjanja i upravljanja vozila, kao i novi aerodinamički elementi, koji omogućavaju direktnije i preciznije upravljanje vozilom, kao i bolju stabilnost u krivinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove