ZA PROTEKLIH GODINU DANA KOMUNALNI MILICIONARI NAPISALI 7.000 PRIJAVA ZA PARKIRANJE, KAO I 1.000 ZA BUKU: "Beli" u sto stanica

Š.Marović

09. 04. 2024. u 12:58

KOMUNALNI milicionari, odnosno "beli" su u proteklih 12 meseci napisali oko 7.000 prijava za parkiranje, kao i 1.000 za buku. "Beli" od skoro imaju i svoje punktove u gradu, a cilj u narednom periodu je da ih bude više, posebno u blizini škola.

ЗА ПРОТЕКЛИХ ГОДИНУ ДАНА КОМУНАЛНИ МИЛИЦИОНАРИ НАПИСАЛИ 7.000 ПРИЈАВА ЗА ПАРКИРАЊЕ, КАО И 1.000 ЗА БУКУ: Бели у сто станица

Foto: D. Milovanović

Prema rečima miliconara Aleksandra Živkovića, tokom prošle nedelje, od 42.000 putnika koje su uspeli da prekontrolišu u vozilima javnog prevoza, njih oko 100 nije imalo kupljenu kartu. Prva dve meseca po ulasku u gradske autobuse samo su upozoravali putnike, ali i pomagali kako da kupe kartu, da bi zatim počeli i da kažnjavaju one koji je nisu imali.

- Pišemo prekršajne naloge, ali to ne prođe uvek baš tako mirno - kaže Živković. - Postoje one situacije u kojima pojedini sugrađani ne žele da plate kartu, niti da komuniciraju sa nama. Ali, oni su u prekršaju i po zakonu su dužni da nam pokažu svoj identifikacioni dokument, da daju ličnu kartu ili pasoš na uvid. To je jednini način da se sačini prekršajni nalog. Ukoliko to ne urade, odovodimo ih u najbližu policijsku ispostavu zbog završetka postupka do kraja.

Tokom radnog dana "beli" se susreću sa različitim situacijama, a kako ističu, tu su prvenstveno kako bi pomogli i edukovali građane, ali i turiste koji se zapute u prestonicu.

- Pomažemo strancima koji se nalaze u gradu i ne mogu da se snađu, kao i onima kojima je potrebna lekarska pomoć - ističe Aleksandra Stojanović. - Edukujemo i putnike kako da pošalju SMS poruku za kupovinu karte. Nismo tu samo zbog represivnih mera, već smo prijatelji građana.

Komunalni milicionari trebalo bi da dobiju više od 100 punktova širom grada, koji će im prvenstveno pomoći da dosta brže i efikasnije obavljaju posao, posebno u blizini osnovnih i srednjih škola.

- Cilj je da na taj način budu umreženi ne samo organi komunalne milicije, nego i MUP zbog bezbednosti građana - pojašnjava sekretarka Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju Sonja Božović. - Svaka škola će biti povezana sa stanicom, gde ćemo moći pravovremeno da reagujemo i obavestimo policiju ukoliko je nešto iz njihove nadležnosti, a ukoliko je iz naše, da preventivno reagujemo.

Dug spisak zaduženja

OVLAŠNjENjA "belih" regulisana su Zakonom o komunalnoj miliciji. Dug je spisak njihovih zaduženja, a osim prevoza, buke i parkinga kontrolišu javne površine, obale reka, parkove, radno vreme, taksiste, ali mogu da budu i spasioci u elementarnim nepogodama. Od 220 novih komunalnih milicionara, koji su zaposleni u prethodnom periodu, neki su još na obuci, a u planu su i novi konkursi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)