ZAVRŠENA OBNOVA ZINDAN KAPIJE: Otvorila svoja vrata - dobila novi život

Novosti online

21. 04. 2024. u 09:51

ZAVRŠENA je restauracija najpoznatije kapije Beogradske tvrđave - Zindan kapije, saopštio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

ЗАВРШЕНА ОБНОВА ЗИНДАН КАПИЈЕ: Отворила своја врата - добила нови живот

Zindan kapija / Foto M. Anđela

- Njena priča govori o burnoj istoriji Beogradske tvrđave od vremena ugarske odbrane Beograda od nadolazeće otomanske imperije posle smrti despota Stefana Lazarevića, preko turske, austrijske i srpske vlasti nad tvrđavom do romantizovane restauracije iz 1938. godine kada je kapija dobila izgled koji nikada ranije nije imala, a koji svi danas poznajemo. Beogradska Zindan kapija izgrađena je po ugledu na komplekse ulaznih kapija u evropskim tvrđavama kakvi su počeli da se grade krajem 12. veka posle krstaških ratova. Zidana u periodu dok je Beograd bio pod ugarskom vlašću sa turskim imenom Zindan kapija se uvek razlikovala od starijih srednjovekovnih kapija na Beogradskoj tvrđavi. Najvoljenija je i najpopularnija beogradska kapija koja nas podseća da smo stari evropski narod koji je stradao pošto se nalazio na kapiji odbrane identiteta našeg kontinenta. Zindan kapija je sada kao u pesmi Momčila Bajagića Bajage Ruža vetrova “otvorila svoja vrata” dobila je novi život. U kulama dobijen je veliki prostor koji može da služi za izložbe, ali i za promociju Srbije i našeg etno blaga. Zato sam ponosno 2022. godine doneo odluku da grad Beograd obezbedi novac za rekonstrukciju Zindan kapije i kapele Svete Petke. Obnova Zindan kapije je završena, a obnovu kapele Svete Petke pomažem i nadgledam i danas. Ima li veće časti i obaveze za Beograđanina? - napisao je on na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Vesić (@vesicg)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima