Opština Novi Beograd postavila taktilnu tablu i indukcionu petlju za osobe sa oštećenim vidom i sluhom

Novosti online

22. 05. 2024. u 17:29

U Gradskoj opštini Novi Beograd, danas su postavljene taktilna tabla i indukciona petlja, čime je osobama sa oštećenim vidom i sluhom olakšano kretanje i završavanje administrativnih poslova u zgradi opštine.

Општина Нови Београд поставила тактилну таблу и индукциону петљу за особе са оштећеним видом и слухом

Foto: novibeograd.rs

Taktilna tabla postavnjena je ispred ulaza u šalter salu opštine, a put do nje obeležen je posebnom, takozvanom tifo stazom.

-Postavljanjem ovih uređaja, unapredili smo nivo usluga za osobe sa invaliditetom i pokazali pažnju i razumevanje za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju naši sugrađani sa oštećenim vidom i sluhom – rekao je predsednik opštine Bojan Bovan.

On je istakao da opština od 2015. godine, posredstvom Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, aktivno brine o ranjivim grupama sugrađana.

Tabla za slepe i slabovide sadrži međunarodno prepoznatljive simbole prostora unutar opštine, koji su uneti na Brajevom pismu i na srpskom jeziku.

Auditivna petlja omogućava osobama sa slušnim aparatom automatsko prilagođavanje jačine zvuka tokom razgovora sa radnikom na info-pultu, a na pult je zalepljen međunarodni znak za gluve osobe.

Unapređenje usluga GO Novi Beograd urađeno je u saradnji sa Beogradskim centrom za osobe sa invaliditetom kao deo programa „Naše ruke-naša reč 2024.“ koji je finansirao Gradski centar za socijalnu zapštitu.

Sa članovima Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom i osnovcima škola „Nadežda Petrović“ sa Novog Beograda i „Jefimija“ iz Obrenovca, ispred zgrade opštine, danas je organizovan i javni čas znakovnog jezika.

U znak podrške i razumevanja problema sa kojima se suočavaju slepi, slabovidi, gluvi i nagluvi ljudi, đaci ovih škola, ali i svi prisutni, otpevali su na znakovnom jeziku pesme „Ne rugaj se“ i „Plava ptica“.

Priredbu je svirkom uveličao i Zdenko Klinko, najbolji slepi harmonikaš na Novom Beogradu i jedan od najboljih slepih harmonikaša u Republici Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub