ODZVONILO I SPLAVOVIMA KOD UŠĆA: Počelo uklanjanje nelegalnih plutajućih objekata od Brankovog mosta ka Zemunu (FOTO)

Š. Marović

28. 05. 2024. u 16:05

POSLE uklanjanja splavova sa Savskog keja u novobeogradskim blokovima, danas je zvanično počelo uklanjanje plutajućih objekata na delu od Brankovog mosta ka Zemunu.

ОДЗВОНИЛО И СПЛАВОВИМА КОД УШЋА: Почело уклањање нелегалних плутајућих објеката од Бранковог моста ка Земуну (ФОТО)

Tanjug

 Radnici su prvo posekli rastinje i pokupili smeće, a potom odvezli splav "Zappa" i jedan šlep. Akcija uklanjanja počela je jutros u 07 časova i, kako je najavljeno trajaće do 20 sati. Na terenu su bili prisutni pripadnici komunalnih službi, kao i komunalne milicije.

- Mi smo u proteklih desetak dana govorili dosta o završetku uklanjanja nelegalnih splavova na Savskom šetalištu - rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić. - Čekamo sad i postavljanje na izlicitirane pozicije 28 splavova koji su ostali i onda polako radimo projekat uređenja čitavog Savskog šetališta. Krenuli smo sa uklanjanjem i splavova od Brankovog mosta ka Ušću. Ja sam odavno rekao tim ljudima da me uzmu za ozbiljno, pošto me mnogi nisu uzimali za ozbiljno, i da ne čekaju da im zakucamo na vrata. Danas ćemo zakucati i tamo na vrata splavova, jer krećemo da ih uklanjamo. Da ne bude da im opet nisam rekao, pa da bude: "Jao, majko, šta me snašlo?"

 

Tanjug

 

On je naglasio da su vlasnici plutajućih objekata decenijama koristili javnu površinu bez ikakvih papira, dozvola i plaćanja, kao i da su imali priliku da licitiraju za nove lokacije u tom delu grada.

- Deo od Brankovog mosta nizvodno ka Ušću mora da bude očišćen, da bi se video Kalemegdan, jer je to jedini deo odakle se Kalemegdanska tvrđava može videti sa obale reka. To je bila preporuka i jedan od uslova kako bismo dobili priliku da uđemo na listu Uneska - zaključio je Šapić.

Cena zakupa do 3.300 dinara

U novembru prošle godine tender za splavove na Dunavskom keju održan je u prostorijama opštine Novi Beograd. Cena zakupa po kvadratnom metru, u zavisnosti od zone, iznosila je 2.300 i 3.300 dinara, a površina plutajućih objekata bila je 400, 700 i 1.000 kvadrata.

Kako su gradski čelnici ranije istakli za "Novosti", posao uklanjanja plutajućih objekata kod Ušća trajaće nekoliko meseci, jer na toj lokaciji postoji veliki broj onih koji su godinama devastirani i van upotrebe. Ceo prostor oko splavova bio je loše održavan, pa se pojavio korov, veće naslage smeća, što je ružilo ceo prostor. Na kompletnom prostoru ostaće 51 splav, ali ih uopšte neće biti na delu od Brankovog mosta do Ušća, dok će se noćni klubovi nalaziti prekoputa Ratnog ostrva, jer se tu ne nalazi rezidencijalna zona.

Svi splavovi će, prema ugovorima na tri godine, imati prečišćivače otpadnih voda, a svako će imati legalni priključak za vodu i struju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama