ZA BEOGRAĐANE JOŠ VEĆA POMOĆ: Nosilac liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" Aleksandar Šapić u intervjuu za "Novosti"

S.Vidačković

30. 05. 2024. u 10:40

UKOLIKO ponovo dobijem priliku da budem na čelu Beograda voleo bih da prvo nastavimo projekte koje smo započeli. Nije ih malo - od uređenja obala reka i konačnog uvođenja reda na naše priobalje, do proširivanja i rekonstrukcije svih ulica i bulevara koje smo započeli i koje tek planirmo. Zatim, završetak postavljanja komunalno bezbednosnih stanica koje će biti povezane video nadzorom sa svim školama i vrtićima i koje će biti mesta odakle će naš posebni bezbednosni sektor obilaziti sva dvorišta škola, vrtića, parkove i sva ona mesta gde beogradska deca provode najviše vremena. Tu ćemo pokušati da podignemo nivo bezbednosti, pre svega, dece u našem gradu i tako i policiji olakšati posao koji danas radi u svim dvorištima škola.

ЗА БЕОГРАЂАНЕ ЈОШ ВЕЋА ПОМОЋ: Носилац листе Александар Вучић  - Београд сутра Александар Шапић у интервјуу за Новости

BEOINFO

Ovako, u finišu izborne kampanje, u intervjuu za "Novosti" govori predsednik Privremenog organa Grada Beograda i kandidat za gradonačelnika liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" Aleksandar Šapić.

On ističe i plan o dodatnom podizanju socijalnih davanja, i u isto vreme, zadržavanju svih socijalnih mera uvedenih prvi put ove godine, kao i početak izgradnje tunela i novog mosta, da se izgradi nacionalni stadion, novi sajam...

- Mogao bih u nedogled da nabrajam samo stvari koje su u toku i koje sam najavio, a kamoli one koje nisam. I najvažniji projekat, koji sam namerno ostavio na kraju, jer je kapitalan istorijski, koji se čeka decenijama, a po prvi put je izvestan - beogradski metro - kaže on.

Prvi na listi SNS za Beograd proveo je na mestu prvog čoveka srpske prestonice godinu i po dana, a od novembra je na čelu Privremenog organa Grada. To je najduži period koju prestonica pamti pod takvom upravom, sa privremenim budžetom i ograničenim mogućnostima za nastavak ranije započetih projekata.

U čemu ste najviše bili ograničeni za ovih nekoliko meseci otkad je na čelu grada Privremeni organ?

U svemu. Privremeni organ je telo koje upravlja gradom u vanrednim okolnostima i nikada u istoriji Beograda on nije bio na snazi više od tri meseca. On menja gradski parlament, Gradsko veće i kabinet gradonačelnika. Nemamo usvojen budžet, već se on usvaja svaka tri meseca kao privremeni budžet i ogroman broj stvari koje smo započeli nismo bili u prilici da završimo baš zbog okolnosti u kojima smo proteklih osam meseci koliko Privremeni organ upravlja gradom. Ja sam u želji da Beograđani što manje osete ozbiljne manjkavosti koje iz njega proizilaze, možda i preuzeo na sebe više odgovornosti nego što je trebalo i nastavio da guram mnoge stvari u želji da vakuum koji se stvorio sa ovim telom, ne ostavi dugoročnije posledice na funkcionisanje našeg glavnog grada. Zaista se nadam da će se nakon 2. juna ova agonija, konačno završiti i da će se nastaviti sa noramlnim životom i radom.

Šta je, prema vašem mišljenju, najvažnije da se uradi tokom leta?

Tokom leta moramo da nastavimo sa svim stvarima koje su u toku i bez obzira na sva ograničenja i administrativne prepreke koje smo imali ovih osam meseci kroz Privremeni organ, i bez obzira što će verovatno u toku leta biti potrebno najmanje mesec ili dva da se konstituše Skupština i izabere gradska uprava i gradonačelnik, mora se nastaviti sa izgradnjom i postavljanjem komunalno bezbednosnih stanica koje će biti čvorišta video nadzora svih vrtića i škola. Mora se pripremiti gradska uprava za isplatu po 20.000 dinara porodici svakog školarca, a naročito je neophodno nastaviti sa svim rekonstrukcijama i proširenjima mnogih beogradskih ulica i bulevara, jer moramo iskoristiti leto kad je Beograd manje saobraćajno opterećen i tada uraditi što veći deo radova, pre nego počne školska godina.

Kadrovske promene neizbežne

Da li će biti kadrovskih promena u Gradskoj upravi?

Svakako će biti. Kada se nalazite na odgovornom mestu, onda morate stalno da se dokazujete. Onaj ko misli da je izborom na neko mesto završio sve svoje probleme, grdno se prevario. Izborom na neko mesto unutar gradske uprave, po mom viđenju stvari, tek kreće ozbiljan posao i dokazivanje, ne završava se. Tako da svako ko to nije razumeo, neće ostati na svom mestu, a bilo ih je.

Od predstavljenih izbornih lista i kandidata za gradonačelnike, sa kim biste mogli da razgovarate o mogućoj postizbornoj saradnji?

Kao što sam rekao i prošli put, sa svima onima koji su spremni da se dogovaramo oko boljeg i uspešnijeg našeg grada. Tu izuzimam stranke, kojima su nacionalni stavovi u direktnoj suprotnosti sa interesom srpskog naroda i koje to uopšte i ne kriju. Sa onima koji bi se dobroviljno odrekli dela svoje teritorije, koji bi svoj narod proglasili genocidnim, ušli u konflikt sa Rusijom i Kinom samo zato što to neko od nas traži, a ne zato što je to naš interes i koji bi bili spremni da izjednače srpsku zastavu sa zastavom duginih boja i zakače je na Skupštinu grada, kako je meni opozicija predlagala i zamerala mi što to nisam dozvolio, i sa njima nemamo šta da razgovaramo. Naravno i sa svima onima koji su rekli da ne žele sa nama. Kao što ih u prošlosti nismo molili, tako ih ni ubuduće nećemo moliti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto