ŠAPIĆ I STANIVUKOVIĆ NA ,,BEOGRADSKIM DANIMA PORODICE”: Kad god smo se držali jedni uz druge, niko nije mogao da izađe sa nama na kraj

Novosti online

08. 06. 2024. u 21:01

POVODOM danas održanog Svesrpskog sabora, razgovarali su gradonačelnik Draško Stanivuković i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

ШАПИЋ И СТАНИВУКОВИЋ НА  ,,БЕОГРАДСКИМ ДАНИМА ПОРОДИЦЕ”: Кад год смо се држали једни уз друге, нико није могао да изађе са нама на крај

Foto: Novosti

Njih dvojica su obišli i manifestaciju ,,Beogradski dani porodice”.

- Danas je simbolično veliki i važan dan za srpski narod i tek ćemo da vidimo, budemo li pametni i mudri, šta će sve da proizađe iz ovog današnjeg dana i kakve će sve mogućnosti stvoriti u budućnosti za ceo srpski narod i državu - izjavio je Šapić. – Mnogo ranije nego što je to postala mein strim tema nakon izbora u decembru, kada je jedan deo srpske javnosti na posprdan način govorio o našoj braći iz Republike Srpske, o srpskom narodu i Srbima sa tih prostora, ja nisam nikad dozvoljavao takve stvari. Mislim da mi moramo da se čuvamo gde god da živimo, jer nas nema previše i ako ne budemo čuvali naš narod gde god bio, u Srbiji ili Republici Srpskoj, Crnoj Gori, ili dijaspori, da nam budućnosti nema. Zato mi je veoma drago što očigledno, kroz neke formalizacije odnosa ulazimo u jednu drugu fazu koja nam samo može pomoći.

Dodao je da "Kad god smo se držali jedni uz druge i čuvali jedni druge, tada se u istoriji još niko nije pojavio ko je nama mogao da izađe na kraj."

- U skladu sa tim mi ćemo gledati na sve moguće načine da Beograd kao stariji brat pomogne Banjaluci i da svako iskustvo koje može da se tamo implementira prenesemo kako oni ne bi prošli kroz neke probleme koje smo mi imali. Mi ćemo se truditi da našu saradnju produbljujemo, ali ona je suštinski samo posledica jednog bliskog odnosa našeg naroda na ovim i onim prostorima i potpuno sam siguran da će svi koji budu u budućnosti vodili Beograd i Srbiju imati obavezu da neguju ove odnose i brane interese srpskog naroda na svim prostorima gde god živeli i vode računa da nam se više nikada ne dogode neke stvari iz istorije kao što je stradanje Srba u 20. veku – istakao je Šapić.

On je najavio da mogućnost da Beograd može da finansira razmenu učenika, ali i da oni najbolji koji budu izabrani dođu u posetu Beogradu i upoznaju se sa njegovom istorijom i kulturom.

Foto: Novosti

– Iako kažu da nekada forma nije toliko važna, danas jeste jer smo formalizovali naše odnose i što se otvara potpuno novo poglavlje u odnosima srpskog naroda, a kada su odnosi unutar srpskog naroda kako treba onda je svima dobro. Kao što sam rekao, ako Beograd dobije srpskog gradonačelnika koji će da vodi srpsku politiku, biće dobro svima, i Bošnjacima, Mađarima, Hrvatima, Slovacima, Rusinima, naravno i nama Srbima. Ali da mi znamo na čemu smo i da ne dozvolimo da više nikad bilo ko stane između nas. Mi danas nismo pravili razliku između Dodika i Stanivukovića iako pripadaju različitim političkim opcijama i to je suština. U Republici Srpskoj isto imaju svoje probleme i različitosti kao i mi ovde, ali kada je u pitanju odbrana srpskog nacionalnog interesa kao jedan su znali da se spoje. I tu treba da učimo od njih. Kada se spoje oni svi i mi odavde neće biti dobro za mnoge koji su igrali upravo na tu srpsku neslogu – naglasio je Šapić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da mu je drago da je danas imao priliku da sa Aleksandrom Šapićem prošeta najlepšim ulicama prestonice.

– Drago mi je što razgovaraju danas gradonačelnici dva prestona srpska grada, zapadne srpske prestonice Banjaluke i našeg najvećeg i najlepšeg grada Beograda. Razgovaramo o onome što smo postigli u prethodnom periodu. Važno je reći da se ponosimo i da se radujemo svakom velikom, ali i najmanjem projektu koji znači razvoj i Beograda i Banjaluke koji sarađuju bratski i prijateljski. Kada Beograd i Banjaluka napreduju to znači da srpski narod ide napred – rekao je Stanivuković.

On je istakao da su se danas Aleksandar Šapić i on dogovorili da svaki veliki projekat koji se uradi u Banjaluci i u Beogradu obeleže tako što će jedan drugog posetiti.

– Naša dužnost i obaveza je da sarađujemo, ali ona proizilazi iz velike ljubavi. Banjaluka razgovara permanentno sa Beogradom da vidimo kako je rešeno pitanje vrtića, javnog prevoza jer Banjaluka raste i razvija se. Na ovaj važan istorijski datum za naš narod, prvi Svesrpski sabor najvažniji ljudi Republike Srpske i Srbije, predstavnici iz Crne Gore, svih srpskih zemalja sastali su se i doneli jednu deklaraciju koja nas obavezuje da čuvamo našu himnu, grb, naše pismo ćirilicu, svaki grumen i pedalj srpske zemlje. Danas nema građanina Republike Srpske koji nije bio u Beogradu, ali je veliki broj onih koji žive u Beogradu i Srbiji a da nisu videli Banjaluku. Zato su ovi susreti podsetnik da se upoznajemo i posećujemo – rekao je gradonačelnik Banjaluke koji je zahvalio Šapiću na gostoprimstvu i dodao da mu je veoma drago kad vidi koliko Beograd napreduje te da očekuje posetu Aleksandra Šapića Banjaluci.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)