PODNETO VIŠE OD 18.000 ZAHTEVA U VRTIćE: Počelo podnošenje prigovora na preliminarne rang liste za upis u vrtiće

B. Borisavljević

10. 06. 2024. u 14:32

ZA upis u vrtiće podneto je oko 18.000 zahteva, a mesta ima za više od 14.000 mališana. Predškolske ustanove su juče obajvile preeliminane rang liste, a roditelji koji su neazdovoljni mogu podneti žalbe do 19. juna na imejl adresu obdaništa. Najveća "gužva" je u vrtićima na Voždovcu i Zemunu.

ПОДНЕТО ВИШЕ ОД 18.000 ЗАХТЕВА У ВРТИћЕ: Почело подношење приговора на прелиминарне ранг листе за упис у вртиће

Foto N. Živanović

Prema rečima Aleksandre Čamagić, sekretarke za obrazovanje i dečiju zaštitu, konkurs je  bez ikakvih problema. Do početka jula će biti objavljene konačne rang-liste.

- Dinamika konkursa predviđa da upisne komisije razmatraju žalbe roditelja od 20. do 28. juna - kaže Čamagić. - Tradicionalno najviše prijava bilo je za vrtiće na Novom Beogradu i Paliluli, dok je najveće interesovanje za upis dece u odnosu na broj slobodnih mesta na opštinama Voždovac i Zemun.

Ona je dodala je da posebno raduje činjenica da su sva deca koja su konkurisala u četiri beogradske opštine i upisana u željene vrtiće, što je rezultat proširivanja kapaciteta i otvaranja novih državnih vrtića. Čamagić je istakla da nikad nisu bila veća izdvajanja za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima.

- Tokom leta ćemo uraditi analizu pristiglih prijava i gde ima potrebe za dodatnim proširenjem kapaciteta, možemo odobriti proširenje lista za 20 odsto - kaže Čamagić. - Grad, kao osnivač predškolskih ustanova ima na to pravo po zakonu, naravno pod uslovom da ustanova ima prostornih i kadrovskih kapaciteta.

ODBIJENICE

Roditelji mališana koji ne budu upisani u državni vrtić mogu uzeti odbijenicu sa kojom konkurišu u privatnu predškolsku ustanovu uz subvenciju Grada, koja iznosi 33.000 dinara, koliko je ekonomska cena boravka u gradskim obdaništima. Boravak oko 58.000 dece u državnim vrtićima je besplatan. Privatne predškolske ustanove pohađa više od 22.000 mališana.

Prošle godine su, na konkurs za upis u beogradske vrtiće, stigle 4.773 žalbe roditelja. Nakon razmatranja prigovora, u 17 predškolskih ustanova pozitivno su rešene 1.922 žalbe. Najviše bilo je podneto Predškolskoj ustanovi "Dr Simo Milošević" u Zemunu - 636, sledi "PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu - 597 i Zvezdara - 588. U Sopotu nije bilo nezadovljnih roditelja, dok je na Savskom vencu bila 31 žalba. Najviše pozitivno rešenih prigovora bilo je na Voždovcu - 298.

Praksa je pokazala da, u proseku, oko 40 odsto pritužbi bude prihvaćeno. Razlog za podnošenje prigovora u većini slučajeva je zbog toga što dete nije upisano u vrtić ili je raspoređeno u ustanovu koja roditeljima ne odgovara i nije bila prva na spisku. Ukoliko je to neophodno, upisne komisije koje odlučuju o prigovorima mogu da traže od roditelja da naknadno dokumentuju prioritet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura