TVRĐAVU NADGLEDA 67 KAMERA: Video-nadzorom pokriven svaki pedalj na Kalemegdanu, a cilj je zaštita spomenika i objekata

A. Z. K.

11. 06. 2024. u 07:00

VIDEO-nadzor koji je postavljen na Beogradskoj tvrđavi olakšao posao čuvarima koji brinu o ovom spomeniku.

ТВРЂАВУ НАДГЛЕДА 67 КАМЕРА:  Видео-надзором покривен сваки педаљ на Калемегдану, а циљ је заштита споменика и објеката

Foto Z. Jovanović

Postavljeno je 67 kamera visoke rezolucije kojima je pokriven skoro svaki ćošak ovog prestoničkog kompleksa. Postavljanje nadzora pruža veću sigurnost posetiocima, ali i ima veliki značaj u sprečavanju vandala da uništavaju spomenike na tvrđavi.

Postavljanje video-nadzora na Kalemegdanu čekalo se godinama, a osim postavljanja kamera bilo je neophodno da poverenik za zaštitu podataka o ličnosti da odobrenje. Nakon svih ovih koraka sistem je pušten u rad, a novina na Beogradskoj tvrđavi najviše je olakšala čuvarima koji brinu o ovom kompleksu.

Oštećena antička skulptura

NAJVEĆA šteta napravljena je u maju 2020. godine, kada su vandali provalili u Barutanu, oborili rimsku statutu iz 2. veka, koja je pukla u nekoliko delova. Na ovom vrednom predmetu rade konzervatori Narodnog muzeja, a sređivanje oštećene skulpture i restauracije još uvek traje.

- Monitoring i upravljanje sistemom obavlja se iz operativnog centra. Kada se uporede periodi pre i posle postavljanja sistema u rad, jedini zaključak je da su kamere u značajnijoj meri olakšale posao našim službenicima u obezbeđenju. S obzirom na to da su naši zadaci briga i održavanje kompleksa, postavljanje video-nadzora pomaže nam u tom poslu - rekli su u JP "Beogradska tvrđava".

Zbog nedostatka kamera prethodnih godina bila su učestala i uništavanja objekata na tvrđavi, a bilo je nemoguće identifikovati one koji su nanosili štetu. Pre četiri godine na postamentu "Pobednika" osvanuli su grafiti, kao i na Stambol kapiji i Damad Ali-pašinom turbetu. Najčešće je išarana bila grobnica komunističkih narodnih heroja.

Osim u čuvanja znamenitosti u sklopu kompleksa video-nadzor pružiće i veću bezbednost posetiocima. Lakše će pronalaziti svoje izgubljene stvari. Čuvari svakodnevno nalaze lopte, igračke, ključeve, telefone, ali i novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!