NAJBOLJI GULAŠ OD GLJIVA IZ ĆIĆEVCA: Na Adi Ciganliji održana jedistvena gastronomska manifestacija

S.V.

16. 06. 2024. u 18:14

JEDINSTVENA gastronomska, turistička, kulturna i zabavna manifestacija "Gljivarska trpeza" održana je juče na Adi Ciganliji, koja je staništa za više od 250 različitih vrsta gljiva.

НАЈБОЉИ ГУЛАШ ОД ГЉИВА ИЗ ЋИЋЕВЦА: На Ади Циганлији одржана једиствена гастрономска манифестација

GO ČUKARICA

Na prijatnih 28 stepeni, uz bogat kulturno-umetnički program, osim izložbe gljiva i edukacije o raznim vrstama, organizovano je i takmičenje u pripremi jela od gljiva. Učesnici su se nadmetali u spremanju čorbastih jela, gulaša od gljiva, roštilja na plehu i slatkog.

Od ukupno 21 gljivarskog društva i dva nezavisna učesnika, višestruki pobednik je gljivarsko društvo "Bukovača" iz Ćićevca koje je pobedilo u dve kategorije, a osvojilo je i jedno drugo mesto.

Čukaričku gulašijadu, petu po redu, organizovali su Opština Čukarica u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije. Pomoćnik predsednika opštine Čukarica Petar Mandić čestitao je dobitnicima i podsetio da je Ada Ciganlija prava riznica gljiva.

- Za gljive je najvažnije da tačno znamo koje su vrste jestive, pa su na manifestaciji sa nama bili stručnjaci iz mikoloških društava Srbije, a došli su i mikolozi iz "Evropskog grada gljiva", odnosno Grevena u Grčkoj, kolege iz Atine, Janjine i Florine, Severne Makedonije, Čilea i Argentine - kazao je Mandić. - Drago nam je da svake godine ovaj događaj okuplja sve veći broj učesnika i posetilaca i verujemo da će tako biti i dalje, te da će se ovaj turističko-gastronomski događaj razvijati kao jedan od omiljenih u ponudi našeg grada.

Pazite šta berete!

STRUČNjACI iz mikoloških društava juče su upozoravali sugrađane da ne jedu gljive ukoliko ih ne poznaju, jer neće moći da znaju koja je otrovna a koja nije. Pravila ne postoje, te je neophodno da zainteresovani ljudi koji žele da upoznaju svet gljiva postanu članovi nekog od udruženja i uz iskusne i edukovane kolege nauče nešto više o gljivama.

Na događaju je bio i predsednik Opštine Čukarica Srđan Kolarić. Tokom manifestacije, posetioci su mogli da vide razne vrste gljiva, kao i proizvode od njih, izložbene eksponate, umetničke radove na temu gljiva ali i da probaju "gljivaš", odnosno gljivarski gulaš i slične delikatese. Priređena je i zajednička izložba za koju je bio zadužen Mikološko-gljivarski savez Srbije.

Prirodno stanište "Gljive Ade Ciganlije" je jedino zaštićeno stanište gljive "srebrna zvezdača" u Srbiji, koja je ugrožena i strogo zaštićena vrsta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)