DO DIPLOME FOTOGRAFA U GRAFIČKOJ: Inoviran nastavni plan i program, neki predmeti ukinuti, dodati novi

B. Borisavljević

17. 06. 2024. u 13:55

MALI maturanti će, ipak, nastaviti da se školuju za zanimanje fotografa u Grafičko-medijskoj školi. Iako planom upisa nije bio predviđen ovaj obrazovni profil, kako su "Novosti" pisale početkom godine, škola je, zajedno sa Politehničkom iz Subotice i Tehničkom "Mileva Marić Ajnštajn" iz Novog Sada, Agenciji za kvalifikacije uputila predlog za izradu novih standarda, koji su prihvaćeni. Buduće majstore fotografije očekuju inoviran nastavni program prilagođen zahtevima vremena, ali i novi naziv obrazovnog profila - tehničar fotografije.

ДО ДИПЛОМЕ ФОТОГРАФА У ГРАФИЧКОЈ: Иновиран наставни план и програм, неки предмети укинути, додати нови

Foto: Grafička škola

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, škole su za novu generaciju đaka morale da napišu nove programe, koji su inovirani, moderni i bolji od prethodnih. Problem je nastao jer školama niko nije rekao da one treba to da urade. Prema novim pravilima, škole su dužne da zajedno sa privredom predlože inoviranje postojećih smerova.

- U novom nastavnom programu ukinuti su neki predmeti, koji nisu deci potrebni, neki smanjeni, a uvedeni su novi - objašnjava Bukumira. - Tako neće više biti nekih starih grafičarskih predmeta, recimo tehnologija grafičarskih materijala, a uvedeni su - istorija umetnosti, crtanje i slikanje, istorija fotografije, kao izborni animacija i veb dizajn, više obrade fiotografija na računarima. I praksa je inovirana.

KOMPLEKSNO ZANIMANjE

 

GOVOREĆI o složenosti zanimanja fotografa, Bukumira podseća na raznovrsnost objektiva i tipova, kao i sočiva koja se koriste u raznim okolnostima. - Važno je znati i kakva se distorzija javlja, a sve to zajedno su teme za posebnu nauku - kaže on.

Svaka profesionalna fotografija iziskuje vreme i pripremu odgovarajuće opreme i svaka je na svoj način kompleksan projekat koji zahteva ozbiljno poznavanje struke.

Zanimanje fotografa je prethodnih godina bilo veoma popularno među svršenim osmacima, a mesta ima za odlične i vrlo dobre đake. U tri škole u Srbiji trebalo bi da se upiše 112 kreativnih učenika, koji bi hteli da im fotografisanje bude životni poziv.

- Fotograf je profesionalac čije je zanimanje vrlo kompleksno. Samo oko rasvete se mogu baviti proučavanjem koje će trajati godinama (vrsta prirodnog osvetljenja, veštačka rasveta, rasvetna tela i modifikatori, toplina i boja svetla, blic...) - navodi Bukumira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška