PRIGOVORI JOŠ SUTRA: Ističe rok za podnošenje žalbi na preliminarnu listu za upis u vrtiće

B. Borisavljević

18. 06. 2024. u 16:56

ROK za podnošenje prigovora na preliminarne rang-liste za upis u vrtiće ističe sutra. Na konkursu je podneto oko 18.000 zahteva, a mesta ima za više od 14.000 mališana. Najveća gužva je u vrtićima na Voždovcu i u Zemunu. Konačne rang-liste biće obajvljene do početka jula.

ПРИГОВОРИ ЈОШ СУТРА: Истиче рок за подношење жалби на прелиминарну листу за упис у вртиће

Foto N. Živanović

Prema rečima Aleksandre Čamagić, sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu, dinamika konkursa predviđa da upisne komisije razmatraju žalbe roditelja od 20. do 28. juna. Već po tradiciji, najviše prijava bilo je za vrtiće na Novom Beogradu i Paliluli, dok je najveće interesovanje za upis dece u odnosu na broj slobodnih mesta na opštinama Voždovac i Zemun.

Ona je dodala da posebno raduje činjenica da su sva deca koja su konkurisala u četiri beogradske opštine i upisana u željene vrtiće, što je rezultat proširivanja kapaciteta i otvaranja novih državnih vrtića. Čamagićeva je istakla da nikad nisu bila veća izdvajanja za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima.

- Tokom leta ćemo uraditi analizu pristiglih prijava i gde ima potrebe za dodatnim proširenjem kapaciteta možemo odobriti proširenje lista za 20 odsto - kaže Čamagićeva. - Grad, kao osnivač predškolskih ustanova, ima na to pravo po zakonu, naravno, pod uslovom da ustanova ima prostornih i kadrovskih kapaciteta.

ODBIJENICE

RODITELjI mališana koji ne budu upisani u državni vrtić mogu uzeti odbijenicu sa kojom konkurišu u privatnu predškolsku ustanovu uz subvenciju Grada, koja iznosi 33.000 dinara, koliko je ekonomska cena boravka u gradskim obdaništima. Boravak oko 58.000 dece u državnim vrtićima je besplatan. Privatne predškolske ustanove pohađa više od 22.000 mališana.

Prošle godine su, na konkurs za upis u beogradske vrtiće, stigle 4.773 žalbe roditelja. Nakon razmatranja prigovora, u 17 predškolskih ustanova pozitivno su rešene 1.922 žalbe. Najviše je bilo podneto Predškolskoj ustanovi "Dr Simo Milošević" u Zemunu - 636, sledi "PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu - 597 i Zvezdara - 588. U Sopotu nije bilo nezadovoljnih roditelja, dok je na Savskom vencu bila 31 žalba. Najviše pozitivno rešenih prigovora bilo je na Voždovcu - 298.

Praksa je pokazala da, u proseku, oko 40 odsto pritužbi bude prihvaćeno. Razlog za podnošenje prigovora u većini slučajeva je zbog toga što dete nije upisano u vrtić ili je raspoređeno u ustanovu koja roditeljima ne odgovara i nije bila prva na spisku. Ukoliko je to neophodno, upisne komisije koje odlučuju o prigovorima mogu da traže od roditelja da naknadno dokumentuju prioritet. Oni čija deca budu ispod crte na listi za željeni državni vrtić moći će da ih, uz odbijenicu, upišu u privatne vrtiće, uz subvenciju Grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)