PONOVO RADI SKUPŠTINA: Konstutivna sednica beogradskog parlamenta zakazana za danas u 10 časova u sali na Trgu Nikole Pašića

S.V.

21. 06. 2024. u 07:00

OSMOMESEČNA agonija Beograda, koja traje od novembra prošle godine kada je na čelo grada došao Privremeni organ pa se, zbog nemogućnosti formiranja vlasti posle decembarskih izbora takvo upravljanje produžilo do sad, mogla bi da bude okončana danas.

ПОНОВО РАДИ СКУПШТИНА: Констутивна седница београдског парламента заказана за данас у 10 часова у сали на Тргу Николе Пашића

Foto: D. Milovanović

 Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj će se birati predsednik prestoničkog parlamenta, zakazana je za danas u 10 časova u renoviranoj sali na Trgu Nikole Pašića. Na dnevnom redu sednice biće i potvrđivanje mandata odbornika, izbor zamenika predsednika parlamenta, sekretara i njegovog zamenika. Današnjom sednicom predsedavaće Toma Fila (84), najstariji odbornik.

U klupama Starog dvora ima mesta za 110 odbornika, a u parlament Beograda, prema rezultatima izbora koji su održani 2.juna, ušlo je pet lista. Najveće poverenje glasača u glavnom gradu i mogućnost da samostalno formiraju većinu ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke sa 64 odbornika, zatim Savo Manojlović i lista "Kreni promeni" sa 21 mandatom, Dobrica Veselinović "Biramo Beograd" koji će imati 14 predstavnika u Skupštini grada. Lista doktora Branimira Nestorovića "Mi - snaga naroda" imaće deset, a manjinska Ruska stranka jednog odbornika. Za formiranje većine u gradu potrebno je najmanje 56, od ukupno 110 odbornika.

Mada je Savo Manojlović odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata izbora i rasporeda mesta u Starom dvoru objavio da će on i njegove kolege vratiti mandate, on poslednjih dana nije govorio kakav mu je plan za sutra i da li će se uopšte pojaviti na konstitutivnoj, za njega debitantskoj, sednici.

Odmah po završetku konstitutivne sednice Skupštine grada, zakazuje se nova, na kojoj se biraju gradonačelnik i članovi Gradskog veća. Gradonačelnika bira Skupština grada, iz redova odbornika, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinskom voljom od ukupnog broja odbornika.

U Beogradu je 2. juna glasalo 46,6 odsto birača, odnosno 697.680 od ukupno 1.602.150 građana s pravom glasa. SNS je osvojio 52,8 odsto, odnosno 366.345 glasova. Nevažećih listića bilo je 1,9 odsto, što je rezultat do kog nije moglo da "dobaci" čak deset stranaka. Zanimljivo je i to što je za učestvovanje na gradskim izborima bilo potrebno prikupiti najmanje 3.000 potpisa, a dve liste dobile su veću podršku tokom sakupljanja parafa za kandidaturu, nego na glasanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)