"RADOVI KREĆU OD SUTRA": Šapić o projektu "Mali metro" (VIDEO)

Novosti online

05. 07. 2024. u 11:04 >> 12:20

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić rekao je da Grad sutra kreće sa pripremnim radovima na uklanjanju starog nemačkog mosta, izgradnju novog savskog mosta kao i tunela od Savske do Dunavske padine koji su, kako je rekao, sastavni deo projekta "Malog metroa".

РАДОВИ КРЕЋУ ОД СУТРА: Шапић о пројекту Мали метро (ВИДЕО)

Foto: Novosti

- Sutra krećemo sa pripremnim radovima da bismo stvorili uslove da se započne s planiranim radovima. Po našoj poslednjoj informaciji to je 31. oktobar - 1. novembar. U isto vreme bi trebalo da počnu radovi na uklanjanju mosta, tj. da se zatvori most za saobraćaj - rekao je Šapić na konferenciji za novinare.

On je dodao da će sa druge strane početi radovi na izgradnji tunela s tim što će nekoliko meseci biti neophodno da se pomeri određena infrastruktura vezano za električnu mrežu i kanalizaciju da bi se stvorili uslovi za početak bušenja tunela.

Šapić je rekao i da je prema prvobitnom projektu planirano da tunel preseče ulicu Gavrila Principa i ona ne bi bila funkcionalna za saobraćaj.

Gradonačelnik je dodao da se saobraćaj neće prekidati, a da će tokom izvođenja radova vozila javnog prevoza ići izmenjenom trasom preko Brankovog mosta i ulicom Gavrila Principa.

- Prema informacijama koje mi u ovom momentu imamo, radovi na mostu bi trebalo da traju do tri godine - rekao je Šapić.

Dodao je da će tokom leta krenuti radovi na izgradnji kružnog toka ispred Brankovog mosta.

- Taj kružni tok je sastavni deo tri kružna toka koje smo već najavili. Sada krećemo s ovim prvim kod Brankovog mosta - rekao je Šapić i dodao da će se grad potruditi da kružni tok bude završen pre početka školske godine.

- Danas hoću da rešim nekoliko dilema. Između ostalog, vidim po raznim medijima se plasira teza, sve što u Beogradu treba da se radi, pređe sa Beograda na Republiku. Ništa iz Beograda ne pređe na Republiku. Sve ide na Republiku zato što su tamo pare. Ništa nije otišlo na Vladu Republike, već zato što su tamo pare. Zašto je Ministarstvo građevine upisalo most u katastar mesec dana pre nego što treba da se ruši? Ja ga zovem novi srpski most, i ostaće tako - kaže Šapić.

O radovima u Patrijarha Pavla

- Bulevar patrijarha Pavla - 13. jula se otvara ponuda. Očekujem da će početkom jeseni da počne da se radi. Nadam se da ćemo ovog puta doći do izvođača i da će radovi brzo početi.

O privatnim vrtićima

O podizanju cena u privatnim vrtićima, Šapić kaže:

- Da su neki privatni vrtići zloupotrebili, sigurno da jesu. Danas ide 85.000 dece u vrtiće. Osam meseci je u izgradnji ili se počinje. Mi nemamo način, barem nema grad, da im zabrani da podižu cene. Ja za to u ovom momentu nemam rešenje, osim da povećamo broj državnih vrtića. Ako ih i napravimo, mi nemamo broj ljudi za to. Oni idu kod privatnika, imaju bolje uslove tamo. Nije sve to tako jednostavno. Nemam rešenje da jednom odlukom, merom nađemo rešenje. Ista vam je priča sa izdavačima. Niko nije optužio izdavače. Ja sam kriv što sam dao 20.000 dinara. Ovim se pokrije i najskuplji komplet učenika. Šta su uradili izdavači? Poskupeli, istog trenutka.

O radovima u Bulevaru umetnosti

- Juče sam pričao sa ljudima iz Direkcije. Intenzivni radovi kreću sada. Rok će biti ispoštovan. Ta saobraćajnica je izuzetno važna za Novi Beograd. To je takođe jedan od projekata koji je godinama raspisivan. I tu se jedva dobio izvođač.

O gradskom prevozu

- Karta je i više od 60 posto jeftinija. Naplata i prodaja karata je 100 posto povećana. To je deo moje socijalne politike, to je moja odluka. Ne vodimo mi ovde privatnu firmu, moramo da napravimo balans.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MONSTRUOZNO! Opozicionar priželjkuje ubistvo Danila Vučića i opisuje kako bi ga mučio (VIDEO)