NAĐEN DEČIJI SARKOFAG: Na arheološkom lokalitetu u Vlajkovićevoj značajno arheološko otkriće

B.B.

13. 07. 2024. u 20:27

NA arheolškom lokalitetu u Vlajkovićevoj ulici gde se izvode radovi na izgradnji podzemne garaže pronađen je limeni sarkofag koji svedoči o specifčnoj proceduri sahranjivanja koja će biti predmet analize arheologa, izjavila je Jelena Medaković, direktorka Muzeja Grada Beograda.

НАЂЕН ДЕЧИЈИ САРКОФАГ: На археолошком локалитету у Влајковићевој значајно археолошко откриће

Foto: D. Milovanović

Medaković je istakla da je reč o dečjem grobu, u kojem su počivale dve devojčice uzrasta 10 godina i jedna beba. Ona je dodala je da sam proces pogreba ukazuje na potencijalno postojanje epidemije zbog kojeg je sama sahrana bila drugačija, nego u ostalim do sada pronađenim grobovima.

- Preliminarne arheološke analize su gotove, uslediće nove i konzervacija tog običaja sahrane, koji će biti postavljeni u Muzeju grada Beograda - navela je Medaković. - Vlajkovićeva ulica je primer kontinuiranog nadzora i izuzetne saradnje sa građevinskom operativom, koja je doprinela da se i tokom samih radova dođe do novih otkrića. Sa ponosom mogu da kažem da ekipa Muzeja grada Beograda u kontinuitetu radi, istražuje zajedno sa građevincima, dok paralelno traju radovi u laboratorijama

Prema rečima Medaković, najvažnija je prezentacija vodovodne cevi, rimskog Singidunuma nekada, kao i restauracija nalaza za stalnu postavku u Resavskoj ulici.

- Ovakva otkrića su izuzetno značajna, a najvažniji zadatak za Muzej je zaštita i konstantna dopuna zbirki - rekla je Medaković. - Arheologija nije samo nasleđe lokalnog karaktera, već je deo šireg geografskog područja, odnosno svetske baštine. Muzej ima obavezu da se i prema nadnacionalnim pronalascima ponaša kao prema nacionalnom, sa pažnjom, kako nalažu primeri dobre prakse i zakoni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVROPSKI DAN PARKOVA: Dan posvećen zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima